torsdag 29 augusti 2013

Dagens kök


Det är kökstema Fabriken. Husets hjärta och där vi spenderar absolut mest av vår vakna och sociala tid. Ni har ju nyligen fått se ganska många bilder från vårt kök i allmänhet och vår leopardsoffa i synnerhet.  Sedan dess har ny tavla med suspekt motiv har kommit upp. 70x100 cm är en ljuvlig storlek. Den tar för sig. Den är abstrakt och rörig, pappar mig perfekt just nu. 


Hyllan som setts så många gånger förr, typ januari 2012 och här ser man även en glimt av köksluckorna. Tidigare fanns det bara en hylla och inget kakel. Bättre nu, men skulle vi vågat svart fog? Ett glasklart fegdrag av oss. 


Vekesax från Artilleriet, ett måste för alla doftljusälskare. 


Några av sommarens alla marmor-loppisfynd. Brickor, ljusstakar, saltkar och sex helt nya servettringar i originalförpackning från 80-talet använder vi som äggkoppar. Perfekt passform! De stod i en var-så-goda-låda utanför en sommarstuga. Fynd känns som en underdrift. På tal om loppis, kök och porslin så har även den blåvita samlingen fått en massa nya kompisar efter den här sommaren. 


Fler favoriter i köket är lamporna från Design House Stockholm, min Kitchen Aid, mina mässing ljusstakar, jag är helt enkelt bra på att omge mig av saker jag gillar. En sak som stått på önskelistan länge är nya stolar och där fortsätter jag att drömma...

Fler köksteman tolkas idag inne i Fabriken. Väl mött!

onsdag 28 augusti 2013

Håller fast i lilla brännan så länge det bara går


Dagens smörj kommer från Apoteket. Doftar gott med bara pyttelite lukt av BUS (brun-utan-sol), ger ett fint skimmer, återfuktar och förlänger brännan (sk 'soft tan') successivt. Lagom är bäst. Bara att smörja in, ingen bus-noggranhet krävs. Danke!

tisdag 27 augusti 2013

Boa 2.0


Varje år vid den här tiden innebär längtan efter förändring. Gör om. Byt ut. Tänka nytt. Återkommer till Bloomingvilles katalog och faller handlöst för färgkombinationen.


Får mig att vilja köpa Elina Dahls fina tringangel-print eller den fina vägglampan som finns hos fantastiska Casamina. Har kommit till en boa-fas 2.0. Mattor. Lampor. Tavlor. Bring. It. On.


Hittar ständigt nya inspiratörer på Instagram. Jag är trogen läsare till Sincerely Jules både på blogg och Instagram@sicerelyjules. Detta är DIY-bokstäver med färska blommor inför systern baby shower. Cute! 


Mackapär-Ulrika har en ljuvligt flöde på Pinterest. Materialen, färgerna, mullheten i den här bilden är precis vad som fångar mitt intresse just nu. 




Den ständiga jakten fortsätter. Även om jag blev över förväntan nöjd sist letar jag fortfarande efter just denna doft från True Grace, Sandalwood and Ginger. Verkar helt omöjligt. Hittar ni den så hojta!


I mitt sovrum hänger numera Blomester av Jonna Fransson som bland annat finns hos Mokkasin.  


Filippa K firar sitt tioåriga samarbetet med Rörstrand med jubileumsmuggen ”White”. Supersnygg tycker jag och kan kan inte annat än älska muggen för sin praktiska stapelbara nytta. Perfekt om man älskar att ha många muggar i köksskåpen och är lite snabb när man hystar in sakerna från diskmaskinen. Muggen kommer kosta ca 299 kr per tvåpack och finns i butik från september!


Senaste inramade fotot är från Jean Paul Gaultier-utställningen (pågår till 22/9 - missa inte!) går helt i linje med mitt nya tänk kring boa 2.0. Nu ska jag spendera några minuter på att leta efter den perfekta Kelim-mattan. Ciao!


måndag 26 augusti 2013

Världens godaste pajdeg


Jag förstår att det är att ta i. Att slänga sig med kraftuttryck som världens bästa, världens godaste osv. Smakförväntningarna blir skyhöga. Jag förstår också att när man använder termer som världens så förväntar man sig en tur och returbiljett till mathimlen. Expressfart. Jag förstår det. 


Men nu har jag ätit den. Flera gånger. Världens godaste.

Tack Karin för att du presenterade oss för varande!


Ehh.. världens godaste smulpajdeg:

ca 800 gr bär/frukt
150 gr smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 150 gr smör. Lägg bär/frukt i en ugnssäker form. Rör ner resterande ingredienser i smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. 

Tänker att snart kommer våra äpplen at mogna. Tänker att en äppelpaj med detta täcke. Tänker massor av kanel och flagad mandel också. Ja, herre gud i mathimmelen så sugen jag blev nu. 


söndag 25 augusti 2013

Söndag och rökelse från Zara Home


Rökelse, känns inte det lite långkjol, instrumental musik, hennatatueringar och fotlänkar med bjällror? Ursäkta mina förutfattade meningar, men inte trodde jag någonsin att jag skulle njuta av den skarpa doften av rökelse. Men. Sommaren 2013, ojojoj, vad vi har tänt på. Flummigt eller inte så är det en kioskvältare i vårt hem. Utomhus.  


När jag skrev om att Zara Home öppnar sin första Sverige-butik med 450 kvm på Birger Jarlsgatan i augusti kändes det som en evighet tills dess. Nu undrar jag bara, NÄR i augusti? Inte för att det är någon panik, men jag fyller gärna på förråden med Green Herbs i både doftpinnar för inomhusbruk och handtvål. 

Doft får bli mitt bidrag till Fabriken som i vanlig ordning kör söndagsbild.

fredag 23 augusti 2013

Fredag, zebra och lite gott och blandat


Ingen har väl undgått zebratrenden även om jag alltid gillat de djuriska mönstren. Nya tallriksunderlägg från R.O.O.M. matchas med porslin från Zara Home (som förväntas öppna i Stockholm under hösten, datum oklart) och servetter från dito ställe. I dag får vi efterlängtat finbesök och jag står handfallen inför val av dessert. Stor i-landsproblem idag med andra ord. 

I zebraserien från R.O.O.M. fanns också superfina brickor, kuddfodral och servetter. Om man inte redan klickat hem dessa...


Nygamla zebraballan kanske åker på eller är det to-mutch att matcha dukningen?  


Jag är ute efter ett specifikt doft av märket True Grace och i brist på succé i jakten på detta fann jag guld. På Posh Living fanns inte bara jordens trevligaste försäljare (undra just varför?!...jag menar jag sände ut köpsignaler kraftfullare än en tsunami) utan även detta fynd i doftljusdjungeln. Klinta är handgjorda massage (?) doftljus från England och Sandelträ har en mörk, kraftig doft. Första doften fick mig att tänka på gamla böcker eller bibliotek. Fin start på hösten tänkte jag. Ut med småblommigt in med blytunga böcker.    


Hos en dagiskompis mamma hängde supersnygga handdukar och jag härmas ogenerat. Direkt. Mitt badrum har sedermera fått copycats på handduksfronten. Så just nu är det färglöst, svart, vitt och trä. Möjligtvis släpper jag in några metaller. Möjligtvis.  


Sephora har ju öppnat en butik i stan. Trevligt. Deras kajalpennor är vattenfasta och sitter perfekt om man vill måla insidan av ögonkanten. Jag väljer nr 08, Sun tan - Nacré. 



Blommingville katalog AW13 är så fin. Jag bläddrar, bläddrar och bläddrar. Jag har länge trånat efter de vita värmeljusstakarna med guld på insidan. 


Ellos fortsätter att peppra mig med direktreklam fast jag aldrig handlat en skruv. Men skam den som ger sig. Jag tycker att de överraskar med sina senaste bilder. Köpsuget dyker upp lika naturligt som godisbegäret i mitten av månaden. Tummen upp, bra jobbat! De där zebrakuddarna ligger risigt till. Me like.

Nu återstår bara att önska en en finfin helg. So long.

söndag 18 augusti 2013

Söndag


Lever mig kvar semesterkänslan. Vill föga släppa tagen. Har aldrig varit någon stor fan av vardagen. Vill ha action och nya möten. Ofta. 
Mauri är ett av Barcelonas äldsta kaféer. Det märks. Publiken är varierad. Det är stammisar som känns som de gått hit sedan de satte upp den djupgröna plyschtapeten i rummet bakom toaletten. Det är hippa par som har vett att se tjusningen i mässinglampetterna med bollfrans. Men framför allt är det servitörer som ger en blasé notering om att vi möjligtvis önskar beställa något att äta, och dricka, men sedan har superkoll utan att göra någon service-minded-grej av det hela. 

Hit går man helt enkelt för stämningen, de små bakverken och gott kaffe. Det främsta viktigare än det senaste. Vi älskar det och jag lever mig kvar. 

Fabriken har dragit igång efter sommaruppehållet. Mauri blir mitt bidrag.      


måndag 12 augusti 2013

I'm am a leo-lover, yes I am








På skoj gick jag in i antikbutiken vid Bergs slussar. Antik och kuriosa, heter den.Vilket namn, tänkte jag. Kuriosa, vad tusan är egentligen det? Vi äter alltid glass på Jennys café. De har vanlig Siaglass, men av någon anledning smakar den alltid så bra. Men man kan ju inte bara äta glass här jämt, muttrar jag och gör en avstickaren till kuriosa-butiken medan de andra står kvar i glasskön. 

- Ta en med ananassmak till mig. Bägare. Inget strössel. Hejdå. Kommer strax.  

Redan vid första steget innanför dörren sjönk mitt mod. Här kommer jag inte hitta ett skvatt av nytta. Inte ens något litet kul. Kuriosa - fnys! Det låg en trave gamla pocket för 5 kronor, inbundet för 15 och en ful gammal pedestal som någon skapat i träslöjden. Bah, bästa att återgå till glassinköpen. Kanske ska jag ta strössel ändå.

Fem steg in i når man butiken botre vägg. Där är den slut. Liten med andra ord. Mitt i rummet står en soffa som jag helt missade när jag moloken gick över tröskeln. En gammal goding med helt nytt tyg. Leopardtyg. Ha! skrattar jag. Den du! Jag tar ett kort, skrattar för mig själv och postar ett inlägg på Instagram. (@annasylvan)

Ananasglassen smakar underbart. Ingen sorbet, vanlig glass. Utan strössel var helt klart rätt val.

På kvällen dyker leoparden upp i mina tanker och söndagen därpå åker min ljuvliga man ner och hämtar vilddjuret. Den fick plats i Volvon, men fällt baksäte. Och nu står den där och känns lika naturlig som en femte familjemedlem. Tjusig, inte sant?!

torsdag 8 augusti 2013

Tobleroneparfait, en perfekt avslutning på kräftskivan


"..försvinnande god efter salta kräftor" löd underrubriken i senaste Allt om Mat. Som efterrättsansvarig (inte så ovanligt) nappade jag på den texten. Snygg bild är en förutsättning för att jag ska gå igång på recept och där brukar tidningen numera levererar på samma höga nivå som Elle mat och vin.


Men sommarens nya loppisporslin serverades dessert på en av sommarens härligaste kvällar. Fint väder, härliga vänner, bedårande barn och god mat.

Tobleroneparfait, 

(10-12personer - yeh right...! Vi slukade den på fyra vuxna och tre barn)

250 g toblerone
6 äggulor
1 dl socker
5 dl grädde

Vispa grädden löst. Smält chokladen i vattenbad. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner chokladen i äggblandningen och sist i med grädden. Lägg i plastfolieklädd form i frysen minst 6h (eller över natten).

Ta fram minst 30 minuter innan! Servera med choklad-, kolasås och färsta bär.



måndag 5 augusti 2013

Mera mässing


Jag har köpt mig två nya lampor. Den här och den här. Båda i köket och det ger en varm känsla. Nästan så att man längtar till höstens mörka kvällar. Jag drömmer fortfarande om Etch i mässing, fast den kanske redan känns lite mer våren 2012, snarare än hösten. Och Tennet känns mer lockande än någonsin. En rosett please! Fågelfint från Indiska.  


Tänk en sådan här skänk med brinnande ljus när höstmörkret kommer. Ingen ångest där inte. Vänskapsknuten, en perfekt sak att ge sig själv en vacker dag... en unna-dag...och kammarljusstaken är fin att blanda med gamla loppisstakar i samma material. Och Hortus. Blandat är finast.


Som om inte Kubus var fin redan innan. I vitt, och i silver. Nu i koppar, jag dör vad fint.




Vask och blandare i mässing, uuuuja, så snyggt. Vitt, marmor och mässing, triss i tjusigheter! Superfin lägenhet på BOsthlm via Trendenser