fredag 28 mars 2014

En behovsanpassad kokbok, den känns 2014


En sak är säker... att när det kommer till införsäljningsmaterial är det väl en himla tur att den här kokboken aldrig ska säljas in till handeln. För precis när jag hade tänkt att ta vackra bilder på min alldeles egna kokbok (förklarar sen) så var femåringen så himla målarsugen. Sådär sugen så att suget nästan förintar en, som om man skulle explodera om man inte får måla inom två nanosekunder. Panik i kubik.   


Jag fick inte ens en chans att visa mina bilder på dumlemoussen och de färgglada skedarna, jag fick inte ens läsa texten om hur försvinnande god den är så att man måste äta minst två och därför göra minst åtta om man är fyra personer vid bordet. Fast egentligen tio för någon vill säkert ha en lite senare också. 


Det var liksom vattkoppor på schemat. Efter staketet. Först staket och sedan vattkoppor, i ett hektiskt tempo. En elak variant av koppor som skvätte ner min allra första egna kokbok (förklarar sen) så att den också såg ut att blivit smittad av barnsjukdomens framfart, vilket den på sätt och visa hade. 


Och när jag ihärdigt stod på mig och ändå ville citera mig själv i en stillsam högläsning blev det akut behov av att byta målarvatten för vattkopporna fick en aningen brun ton vilket tydligen inte alls var speciellt naturtroget. Vattkoppor ska vara röda och ingenting annat. 


Så dumlemousse och vaniljparfait med lemoncurd och fluff fick ta ett steg åt sidan för målarlustens framfart och bilderna av muffins med lakritssprits och citronkladdis från detta kreativa kaos har legat i iphoto ändå sedan jul. 


Men kokboken kommer fram titt som tätt, man det är klart... den är ju helt baserat på mina egna behov. En behovsanpassad kokbok, den känns 2014. Och en anledning att den inte kommer ligga och drälla på bokrean är för att det bara finns ett endast exemplar. One of a kind. Jag har gjort den själv. Tjoff-tjoff, en fotobok med alla recept som jag googla fler än fem gånger.


Tydligen har jag också varit flitig med att publicera recept i min recept-kategori, närmare bestämt över hundra stycken och där finns både dumlemousse och cirtonkladdis.   



tisdag 25 mars 2014

Man hinner göra massvis med våriga saken innan påskharen skuttar fram










Jag känner hur det puttrar i grytan. Vinterns sju bakslag är förbi och vi blommar ut i full påsk. För den som väntar på påsken väntar aldrig för länge, typ. För oj vad sent i år, man får längta jättelänge och hinner göra massvis med våriga saken innan påskharen skuttar fram.

I väntans tider provabakar jag årets påsktårta (jättegod), köper hysteriskt mycket tulpaner, planterar (nu när de sju bakslagen har passerat), bevakar knopparnas framfart, drömmer om uteplatser, äter godis och tränar på att dricka te.


25/3



bilkällor

Frukost, lunch och middag. 
Happy våffeldag 25/3! 


...men potatisvåfflor med räk- och tillröra  hos bästa Mary kanske är lite stadigare, recept-tips här. 

måndag 24 mars 2014

På en foto session på en bädd av blommor




Jag har tappat räkningen. Räkningen på antal dagar sedan jag bloggade, tiden går fort när man (läs jag) sysslar med annat. Så här såg det ut, en dag i mars när jag tvingade två främmande människor i finfina skor och blommiga skjortor att hålla handen på en bädd av utspridda blomster. Ännu en dag utanför boxen.

Fotografering för Gram shoes som öppnar butik på Södermannagatan 16, på söder nu i helgen. Woop-woop!

Vilka skor jag har beställt? Men ah, dessa så klart!

tisdag 11 mars 2014

Dagens finaste alla kategorier




Badrumskärlek - crash-boom-pang! - hittade jag här. Det borde nästan vara förbjudet att ha en liten gästtoalett och inte gå all-in på detta vis. Dagens finaste alla kategorier. Jag kommer på mig själv med ett förnöjt leende på läpparna. Förälskad. I ett badrum.  

I kväll ska jag testa en ny (för mig) restaurang. Återkommer om den är värt ett besök.  

måndag 10 mars 2014

Månadens fyra - på K

Hej Mars. Det har blivit dags för månadens fyra, den här gången på bokstaven K. Hela bokstavsförfarandet blev visst en tävling, med finfina priser i potten (givetvis), men tyvärr gissade ingen av er rätt... Priserna får följa  med till nästa gång. Så keep up the good work. 

Tack till alla er som hakade sist, när vi var på, G, dessförinnan R och sist på D. Nu är det dags igen. 



Vi (jag och Ulrika) kör ’månadens fyra’. Så här går det till. Vi lägger upp 'Månadens fyra' på en och samma bokstav och fyra teman och om ni vill, så gör ni samma sak. Skriv en kommentar här nedan (eller hos Ulrika/lilla U) så att vi hittar till just ditt inlägg. Skriv en länk till någon av oss (eller båda) i ert bidrag så era läsare också kan vara med.

Den här månaden: MÅNADENS FYRA på bokstaven K
månadens Kök | månadens Käk | månadens Kändis | månadens Kärlek

Här kommer mina K - kör hårt!


Månadens kök - min syster har det finaste köket i världen. Köket på bilden är hemma hos oss och inte alls hennes underbara. Jag gillar vårt, men hennes ojojoj har den perfekta nyansen av ljusgröna luckor med hemmagjorda betongbänkskivor i den där exakta ruffa ytan man vill ha, sen kommer vi till kranen som givetvis är i mässing med dito beslag. Det är så fint så att man nästan dör. 

Men det viktigaste är inte att vinna (snygg-kök-tävlingen) det viktigaste är att 
a) laga bästa mat
b) trivas i sitt kök
c) ha en bra renoveringsplan 
...välj själva det ni tycker passar in bäst.


Månadens käk - jag gillat hemlagat käk. Riktig jäkla mat. Inget tjafs och goda råvaror. Det behöver absolut inte vara svårt. Jag gillar Jamie Olivers hetsiga tjoff och hans känsla för korrekta smakkombinationer. Så gillar jag käk med ost i. Jag väljer nästan oavkortat mat med ost i när jag går på restaurang. Det är ingen strategi utan faller sig helt naturligt efter smak och sug. (smak och sug?!?) Hur som. Den här salladen är en av alla mina återkommande favoriter. En av mina stora matinspiratörer IRL Sussa bjöd mig på den första gången och sedan dess har vi ätit den massvis. Apelsinmarinerad fläskfilé (går lika bra med kyckling), risoni, halloumi, ruccola, mandelflan, apelsin. Månadens käk, de hemlagade favoriterna. 



Månadens kändis - House of cards, är det någon som har några avsnitt kvar att se? LYLLO ER!!! Halva min behållning av serien är Robin Wright, denna ubersnygga, superbegåvade 47-åriga kvinna. Månadens kändis var ett plättlätt val för mig.   


bildkälla

Månadens kärlek - går oavkortat till en bloggkärlek som hela tiden lyckas med konststycket att förnya både bild, text och uttryck. Mokkasin-Sofia, dina blomsterbilder är helt magiska, eller vänta nu, helt magiska är en underdrift. Jag saknar helt enkelt ord, vilket är lika ovanligt som att Charlotte Perreli gör framträdande i ballerinas.

Nu är det er tur. Med risk för att bli tjat-moster-Tjatsson så säger jag det igen, så kul ni som hänger på. Jag läser med stor glädje era bidrag. Heja-heja. Mars here we go!

söndag 9 mars 2014

Söndagskärlek


...och störst av dem är kärleken. 

Verkligen. Vårkärleken. Ja sanna mina ord, och då syftar jag inte på mello-Sanna utan på att mina ord verkligen är sanna då jag säger hej till våren som min absolut mest uppskattade årstid. Vårkärlek, tusan så stark och typ exploderade idag. Poff bara.


fredag 7 mars 2014

Fyran på D



Februari månads bokstav att göra 'fyran' på var D. 
dagens | dröm | dansk design | dryck

Och det är så kul att så många hänger på oss (mig och llilla.u-ulrika) och skapar fyror. Det värmer att höra att ni gillar vår idé, för att inte tala om all inspiration som vi kan frossa i. 

Här är alla de som "gjorde en fyra" i februari:

Stort tack allesammans!
+
Nu kör vi snart igång med mars månads fyra.
Vilken bokstav gissar ni på?

torsdag 6 mars 2014

Thinks I like...



Inspiration från Göteborg. Bonjour på väggen, ljusboxskylt med LED-ljus från Artilleriet. Eller kanske en 'Dream on Dreamer'....


Är det inte fars dag snart, nä, men det finns alltid anledning att ge bort ett armband. Jag gillar Skultunas alla varianter


På tal om gilla har jag alltid gillat Kate Hudson, nu aktuell som musa för Lindex. Och var hon inte drop dead gorgeous på årets Oscar? Snygg, snygg, snygg. För att inte tala om den oförglömliga gula klänningar i filmen 'How to Lose a Guy in 10 Days'.

På tal om Lindex. Nu kan våren komma, jag är mer än redo i den här syggingen. I Göteborg såg jag minst tre personer i ballerinas utan strumpor. Det såg kallt ut, men ingav förhoppningar om det som komma skall. Dags att väcka liv i min gamla instagramkampanj #gameoverwinter kanske?


Om jag bara hade en timma över vid något besök i Göteborg skulle jag alla gånger tillbringa den med after-noon-tea omgiven av Designer Guild på Dorsia - one of a kind. 

 

Den utställda vadlånga kjolen ser jag överallt. Det verkar som om vi skall vippa in våren i kjoltyg. En svårburen historia men ack så fin. Den här är min favorit. 


Allt är möjligt. Jamen Biensûr och visst blir det än mer övertygande på vackraste språket i världen?


Feskekörka och favorit i repris - soup of the day - kan göras som långkok med vin, kärlek och timjan men också som snabb fredagsfix. Passar perfekt för kvällar där umgänge står i fokus framför matlagning. Typ som fredagar. Veckorna går fort. Skepp-o-hoj.