onsdag 8 februari 2012

Hemma-semla


Man ser faktiskt inte riktigt hur små dessa bakverk är. Men varje år gör jag egna minisemlor. Det är perfekt att ha i frysen och sedan kan man på riktigt slänga ihop en hemma-semla på under 5 minuter. Jag lovar, man frastår som ett proffs! Det enda som behövs är kylskåpet laddat med en rulle mandelmassa och grädde (men detta är väl så gott som basvaror i semle-tid?!)




Min fyllning består av urgröpt bulle (viktigt!), mandelmassa och lite mjölk. Grädden ska vara aningen smaksatt med florsocker. Sen är det bara att njuta!


Minisemlor ca 30 st

Ingredienser:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl lätt-Kesella
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.

Smula jästen i en bunke.
Häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.


11 kommentarer:

  1. Åh det finns inget som slår en hemmabakad semla. :) Ljuvligt gott. Perfekt med minivarianter också, då kan man ju ta två eller flera...

    Så sött med hjärtat. Jag gjorde också så för ett par år sedan!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Åhh jag vet inte vad jag tycker är sötast de fina semlorna eller det ljuvligt vackra kakfatet!!! Kram

    SvaraRadera
  3. Aha, en semleälskare till! Ljuvliga bilder, blir så sugen! Idag igen...

    SvaraRadera
  4. Mmm. Och perfekt storlek, får i mig mindre av hälften av en vanlig. Nu har jag klickat ner ditt recept till skrivaren i källaren. Helgbak. Tack för det. :)

    SvaraRadera
  5. Åh så gott det ser ut och väldigt vackra bilder kram

    SvaraRadera
  6. Fantastiska! Jag har fått mani på semlor just nu. Tänker på fika. Och semla.
    Kanske att man skulle göra som du och bunkra upp!

    Kram!
    a.

    SvaraRadera
  7. Åh vilka tjusiga! Och fatet set så härligt vårigt ut, precis sådär vårigt som man behöver!
    Kram Cecilia

    SvaraRadera
  8. otroligt vackra bilder! Jag blir galet sugen på semla just nu!

    SvaraRadera
  9. Så gott! Mysigt att kika in här som vanligt.
    Kram

    SvaraRadera