måndag 14 april 2014

Månadens fyra - på A

Hej April. Det har blivit dags för månadens fyra, den här gången på bokstaven A - första vokalen i samlingen
Tack till alla er som samlat bidrog under bokstaven K.Vi (jag och Ulrika) kör ’månadens fyra’. Så här går det till. Vi lägger upp 'Månadens fyra' på en och samma bokstav och fyra teman och om ni vill, så gör ni samma sak. Skriv en kommentar här nedan (eller hos Ulrika/lilla U) så att vi hittar till just ditt inlägg. Skriv en länk till någon av oss (eller båda) i ert bidrag så era läsare också kan vara med.


Den här månaden: MÅNADENS FYRA på bokstaven
månadens Ansikte | månadens Ananas | månadens Alfabet (eller bokstav i inredning) | månadens Adrenalin

Här kommer mina A - kör hårt!Månadens Ansikte - Amber Valletta, en av världens vackraste kvinnor. Enligt mig. Just nu aktuell i H&Ms Conscious collection och jag blir i stället för att köpa kläder genast sugen på att se om filmen Hitch, inte minst för slutscenen, älskar låten, älskar dansen, älskar klänningen, älskar allt! Bästa partylåten. Månadens ansikte, oh yes!Månadens Ananas - på riktigt, jag är redan jag så trött på denna fluga till inredninsgfrukt. Jag vill inte se en enda Zara-variant på ananas mer. Nej tack. Så med (trots frukt i fokus) på fin bild vill jag bjucka på mitt bästa ananasrecept. Pajen, detta never-ending-dessert-alternativ, som jag i alla fall aldrig tröttnar på. Here we go!

Pajdeg 
150 gram smör 
1 dl socker 
3 dl mjöl 
2 tsk bakpulver 

Fyllning 
2 dl crème fraiche 
0,5 dl socker 
0,5 tsk vaniljsocker 
2 st ägg 
2 burk(ar) krossad ananas, små burkar, ca 450 g 

Tillagning
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. Blanda crème fraîche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.

Servera med god vaniljglass. 


Vackra bröllopsbilder från Greenweddingshoes

Månadens Alfabet -  Jodå, jag har haft allt i bokstavsväg hemma. Therese Sennerholt-citat (har fortfarande) vita träbokstäver (check) Home-sweet-home-skylt (check) bokstavsmugg från Arne Jacobsen (check) bokstavgirland (check) och rostiga plåtbokstäver (oh jääs !)... Faktum är att jag gillar fortfarande allt som har med bokstäver att göra. Jag tror minsann att man i varje rum kan hitta någon typ av dekorativ bostav som kan känner lika naturlig som de vita sträcken i körbanan. 
Min senaste (föga oväntat) bokstavspassion är ljusskyltarna i första bilden. Bokstav och lampa i ett, snacka om perfekt.


Och när det gäller bokstäver slutar jag aldrig spara klockrena citat som jag då och då framkallar och tejpar upp i hemmets alla hörn. De gör mig glad, de peppar, de får mig att vara tacksam och hej, ibland till och med festa till på ett inre skratt. Allt för att pigga upp. 

   Månadens Adrenalin - med aningen vedmod inser jag att adrenalin inte så ofta står på min agenda. Längre. Förr i tiden (nu låter jag som hundratrettio år) jagade jag adrenalin, jag sökte kickar och letade mig hela tiden långt utanför boxen. Idag, not so much. Lite mer av kapitlet bekväm har smugit sig in i min bok. Kan tyckas trist, men synonymt (i mitt fall) med trist har vi kylschiga rubriker som harmonisk, trygg och tillfreds. Jag måste inte längre bestiga berg, tala inför skrämmande stora gruppen eller sjunga för publik. Jag duger liksom ändå.  
Däremot tror jag att jag ska göra något läskigt adrenalinigt snart, för det är ju rätt skön känsla när blodet pumpar i tinningarna, knäskålarna hoppar jämnfota och koncentrationen är så påtaglig att det mikrofonsurrar i öronen. Och förväntningarna. De är oslagbara och beroendeframkallande. Säkert inte helt hälsosam, men alldeles, alldeles underbart....

Nu är det er tur. Ge mig ett A-a-a-a-a... Så kul med alla bidrag som följer dessa teman. Jättekul! Jag läser med stor glädje era bidrag. Heja-heja. Kram.

7 kommentarer:

 1. alltid lika fint och inspirerande … A som i Ascoola Anna! Kram.

  SvaraRadera
 2. Ananaspaj, det var längesen! Jag ska nog prova Annas ananas eller var det kanske "en annan Annas ananas" :-) Vi skulle lära barnen att säga så men det var lika svårt som sex laxar i en laxask. Ha en fin kväll! (mitt inlägg finns nu på bloggen.)

  SvaraRadera
 3. Det var ingen lätt fyra den här gången. Alfabet... och Adrenalin... jösses! ;)
  Nu ligger fyra A:n hos mig i alla fall.

  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Håller med Petra här ovan om att det var en riktigt klurig Fyra den här gången. Fick verkligen igång tankeverksamheten... Men nu finns det tillslut en Fyra även hos mig!

  Önskar dig en fin lördag!

  SvaraRadera
 5. Puh. Till sist blev det en fyra. Lite klurigt den här gången, men allt ska väl inte vara lätt ;-) http://blomsterochbakverk.se/2014/april/manadens-fyra-a-2.html

  SvaraRadera
 6. En fyra på A finns nu hos mig också. Kul att få tänka till lite :) Kram

  SvaraRadera
 7. Hej Anna!
  Du ruskade liksom lite liv i mig och jag råkade snubbla in här i sista sekund och bjuder er på fyra A inne hos mig:)

  stor kram | tina

  SvaraRadera