tisdag 20 september 2011

BBQ wok


Min man är inte bara en grillmästar. Han är allt som har med grill att göra; fanatisk, entusiastisk, duktig och lätt överdriven. Vi grillar året runt. Vinter som sommar - regn som sol. När vi precis hade skrivit på kontraktet på vårt hus hann bläcket inte torka förrän han beställt den största gasolgrill ni kan tänka er. Ett monster. Den fick stå fyra månader i någons annans förråd. Jag undrade om det var ett bankvalv eller ett ufo som landad när vi fick hem leveransen?

Inte nog med det. För några veckor sen slog en annan av hans våta drömmar in. Han hade vunnit en kolgrill (Jo, vi hade haft en för länge sen om inte jag hade protesterat högljutt.) En kolgrill med massa fina tillbehör. Så nu har vi (förutom pizzastenen som jag faktiskt lovordar) kebabsnurra (jo, det är sant), kyckling rotis, wok panna, överdrag, redskapshållare, brikettkorgar, stekhållare, ja, vi har till och med en weber tändare.



Som ni förstår grillar vi ofta. Här kommer ett recept med nyinvigda wok-pannan, men det går absolut lika bar att tillaga i stekpannan (vet inte om grillkungen håller med).

500g-1 kg tigerräkor (ju fler desto lyxigare)
200 g risnudlar, blötlagda i kallt vatten
200 g böngroddar
4 st vitlöksklyftor, hackade
100 g vitkål, strimlad
4 st salladslökar, i bitar
2 st strimlade morötter
½ färsk chili
4 st lime
1 kruka koriander
krossade jordnötter

Smaksättning/sås:
½ flaska sweet chilisås, olja, fisksås, mörk soja, socker efter eget smak och tycke

Gör så här:
1 Koka upp vatten och lägg i nudlar jättensabbt. Skölja med kallt vatten.
2. Ta bort roten på böngroddarna, den smala svansen. Skölj groddarna och låt rinna av.
3. Woka morötter, hackad vitlök, chili, vitkål, salladslök i olja.
4. Lägg i tigerräkor, men passa! Det går snabbt. De ska gå från grå till rosa.
5. I med nudlar, rör om.
6. Håll på sås.
7. Servera med skivad gurka, limeklyfta, koriander och krossade jordnötter.

Efter min första långresa i Thailand kunde jag inte ens känna doften av koriander, denna parfymerade hatälskade krydda. Men nu har jag helt ändrat mig. Man borde lära hela Thailand att portionera koriander i lagom mängd. Du har vi nog haft färre motståndare.
Bland mina vänner är det jättemånga som rynkar på näsan åt koriander, så jag serverar alltid den vid sidan om. Trevligt med småskålar vid servering; extra sås, soja, gurksallad, koriander och hackade jordnötter.

Smaklig wok!

3 kommentarer:

  1. Åhh vilken man;) och så gott....Kram Johanna

    SvaraRadera
  2. Haha! Dom där tillbehören visst jag inte ens att dom fanns! Men det ser riktigt smarrigt ut! :-)

    SvaraRadera
  3. Ha ha! Finns kebabsnurra? Kanske ni kan prova att grilla grisknä, det åt jag hos mina kollegor i Tjeckien för några veckor sedan och det var riktigt gott!

    Fast er wok ser mycket godare ut, det måste jag erkänna! Ska visa det här inlägget för maken, kanske kickar igång honom till att köpa en wok-panna till vår nyinköpta klotgrill!

    SvaraRadera