tisdag 2 april 2013

Bröd, och inte ett paket jäst så långt ögat når


Jag är obeskrivligt less på köpbröd. Bröd från affären. Från bageriet är brödet för det mesta bra, men absolut inte alltid. Att göra själv däremot... antar att begreppet själv är bästa dräng aldrig passat så bra som nu. 

Förr var jag tjejen med slickpotten mitt i handen. Nu behärskar jag till och med en gaselbrännare. Jäst däremot har jag fortfarande en oförklarlig rädsla för att använda. Helt vanlig oförarglig jäst. Livrädd. 

Här kommer mitt favoritbröd. Man kan variera det till oändlighet med frö, nötter, frukt och mjölsorter. Det går fort, och framför allt - ingen jäst så långt ögat når.  




Hästlimpa

4 1/2 dl naturell yogurt
1 dl mörk sirap
1 dl torkad frukt/russin
1 dl hasselnötter
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl (jag tog mindre vitt mjöl och mer råg, funkade fint)
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
Havregryn att strö över innan gräddning

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda yoghurt och sirap i en bunke. Hacka frukten (eller russin) och hasselnötterna mycket grovt, blanda med torra ingredienserna och rör ner i yoghurten. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Klart!

I morgon blir det soppa och nybakat bröd.

Så avslutar vi med något sött. Såg ni Halv-åtta-hos-mig i kväll? Kanske, kanske testar jag kvällens programdessert i morgon; Violglass med lakritschips. Lakritschips av kick som man smälter till chips på fem minuter. Varför har ingen sagt något till mig tidigare?? Det måste vara något lurt. Eller varför inte, Roy Fares fantastiska Key Lime Pie, som jag fick smaka i helgen av bästa konditor S. Försvinnande god. Mersmaken växer. Kanske det bästa i sötväg som vi fick avnjuta denna fantastiska påskhelg.

11 kommentarer:

  1. Åh, sånt där bröd bakade jag för längelängesen och sen råkade jag tappa bort receptet. Sååå glad jag blev nu när du visar detta, det är ju bara så HIMLA gott!
    Kram! Judita

    SvaraRadera
  2. Ser väldans gott ut! Tack för receptet, måste provas! Och dit macrones recept så bra används flitigt hemma.

    SvaraRadera
  3. Åh tackar för brödreceptet, skönt med bröd utan jäst och en massa nyttigheter!!! Såg också violglassen ikväll, fräck färg! Och säkerligen väldigt god!

    Kram

    Pernilla

    SvaraRadera
  4. Jag såg också Halv åtta hos mig och de där chipsen och kan tycka att det var dålig tajming av honom att visa mig detta samma dag som jag går och tar tag i mitt extrema godisbegär och slutar äta sötsaker.

    Jag brukar baka någon väldigt liknande bröd. Försvinnande gott!

    SvaraRadera
  5. Trycker PRINT å går å lägger mig.

    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  6. Låter som ett gott bröd. Lite mycket sirap för min smak men man kanske kan minska på den, eller vad tror du? Missade slutet på halv åtta. Efterrätten låter riktigt god! Kram

    SvaraRadera
  7. Supertack för det receptet. Ska prova att baka det nu i dagarna då jag har påsklov.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Jag blir alltid så sötsugen att det börjar dra i mungiporna när jag är här inne och hälsar på. Key lime pie. Lakritschips. Mmm.

    SvaraRadera
  9. Tack för detta! Ska absolut bakas här, har ju blivit tvungen att leva mer hälsosamt så ditt recept kunde inte komma lägligare, gott ser det ut med!

    Ha en en riktigt go dag =)
    Kram Catta

    SvaraRadera