måndag 8 april 2013

Violgglass med lakritschips


Minns ni när jag skrev om hästlimpan och jag nyss hade tittat på glassavsnittet på halv-åtta-hos-mig? Det tog inte så många dagar innan min egen glass låg i frysen. Ärligt talat så älskar jag glass, men ofta tappar receptet min uppmärksamhet så snart jag läser ordet glassmaskin, eller rör i glassen var femte minut för att den inte ska bli isig..


Här dök det helt plötsligt upp ett recept utan varken maskin eller rörmoment. Dessutom hade jag redan essens hemma från när jag smaksatte macarons med viol. Dessutom (nr 2) väcker ljuslila glass lika mycket vårkänslor som säsongens pastellfärgade nagellack. Jihoow!


Sen är det ju det där med smakkombinationer. Det är som rödbetor och chevre, lamm och rosmarin, hallon och saltlakrits (har ni smakat sia-glassen?)), fetaost och vattenmelon, kronärtskocka och smör, sparris och parmesan...ja, det finns så många.  Lakrits är ju inte bara gott med hallon, det är gott med mycket. Typ viol. 


Lakritschips blev lite lagom sega och kunde förberedas innan. Kapa kick i fyra bitar. Smält i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter, tills de flutit ut till ett litet chips. Låt kallna. Här kommer jag att testa nya former... Tänk stänger, hjärtan, galler...


Utlåtande. Om man älskar viol ska man definitivt prova. Men jag tycker att viol har en tendens att smaka konstgjort och så även i detta fall. Tyvärr. Jag kommer testa samma recept med andra smaker, konsistensen blev nämligen helt perfekt. Perfekt.

Violglass, ca 6 personer

4 st äggulor
0.5 dl socker
1 msk vit sirap
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
4 tsk violessens
0.5 krm hushållsfärg

2 st kick till chipsen

Vispa äggulor och socker tills de får en vit färg. Vispa grädden för sig. Blanda därefter samman äggsmet, grädde, violessens, hushållsfärg och vit sirap till önskad konsistens. Frys den färdiga glassmeten i två timmar, helst över natten.

Ta ut glassen minst 30 minuter innan servering.

11 kommentarer:

  1. Det både ser och låter heeelt underbart! Måste testa snart!

    SvaraRadera
  2. Viol är en av mina absoluta favoritsmaker så jag väljer att inte alls bry mig om varningen om artificiell smak och istället lägga det här på minnet. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, tycker det är konstigt att det till exempel inte finns som smak på mineralvatten än.

      Radera
  3. Men Guuuud så gott det ser ut! Vackraste glassen!!!

    Måste testa detta, älskar också glass. tack för tipset!

    kram jenny

    SvaraRadera
  4. Viol är en smak som jag inte kan bestämma mig för om jag gillar eller ej. Det blev dock en mycket vacker glass! Liza

    SvaraRadera
  5. Åh, så gott!!!! Vilken grej! Tackar ödmjukast för att du delar detta :)

    SvaraRadera
  6. Lovely! Tack snälla, ska försöka göra den redan i kväll.
    //Erika

    SvaraRadera
  7. Men hallå! Sånt här får man inte se innan kl halv tio på morgon (som det är för mig). Vad osannolikt smarrigt det ser ut och vilket grymt knep med Kicken. Eller Käck som jag fortfarande vill säga...

    Läckert ich snyggt!!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Ser underbart gott och fint ut så det här receptet måste jag bara testa. Tack för tips!

    Kram, Jenny

    SvaraRadera
  9. Jag har en glassmaskin och tycker det är kul att göra egen glass - i perioder, för det är ganska meckigt jämfört med att bara köpa. Fast väldigt gott. :-)

    SvaraRadera
  10. Väldigt snyggt! Men jag hoppar nog över violsmaken, tycker som du att det lätt blir för konstgjort. Men chipsen! Spännande!

    SvaraRadera