tisdag 31 maj 2011

Tisdagstemat; sommarbordet




Det är sommarbords-tema i Fabriken. På mitt sommarbord blommar det. Utan dess like. Jag plockar fram förra årets favoritduk från Rusta, och sedan dammar jag av Blå eld, min farmor servis. Och äntligen kunde man skära biffen i små bitar utan att ta i, med våra nya grillbestick från Gense. Åh te-kannan, den hade jag nästan glömt bort, så långt in i skåpet den stod och gömde sig. Nu ska här drickas te i solnedgången.

Som om det inte var nog måste jag tipsa om Ernst ruccolakräm. Gott till i princip allt. Receptet hittar ni här.



måndag 30 maj 2011

Poker face


Ett vinnande koncept för maskerad är att låta dela ut karaktärer till gästerna. Ett väl beprövat tricks i min bekantskap. Sedermera bjöd lördagens partaj på (förutom en galet bra fest) ännu en uppvisning i kostymer. Tack vara min seriösa tatuering vann jag bäst klädda tjej!

Beyond Retro är mycket väl värt ett besök, oavsett om man ska på maskerad eller inte. Förutsatt att man gillar second hand. Se bara vilket puff till ärm som jag hittade.

Ni ser väl vem jag är va?

söndag 29 maj 2011

I Love you, Mom!


Ännu en söndag och sviterna efter veckan sitter i. Resor i jobbet, sena kvällar, vardagslyx blandat med hårt arbete. Storslagen maskeradfest i går och fnitter och kill i soffan idag. Allt för att släta över timmarna och kvällarna när mamma inte varit hemma. Och den fantastiska pappan har ensam fått styra upp bullbak till vårfest, hämtning och klädbråk.

Så MORS-dag blev dagen då vi isolerade oss en smula. Frukost med Gudmor, flyttat på sniglar och lagt dem på rad, busat och skrattat. Fyllt den med ta-igen-roligheter och druckit både smoothie och jordgubbs-milkshake. Ätit hamburgare i biosalongen fast man inte fick och sovit middag tillsammans i soffan. Vilken dag alltså!


Och sen längtar jag alldeles väldans efter min lilla mamma. Min mamma som seglar på de stora haven med min pappa. Oftast borta tre månader i taget. Jag vill att de ska segla hem, segla hit, flytta in och stanna länge den här gången. Så att vi kan äta söndagsmiddagar och prata ordentligt. Jag är less på Skype och jag vill kunna ringa när som helst. Det är nyttigt att längta. Men hua så jobbigt.

Mors dag är egentligen bara en fånig dag, för alla braiga mammor tåls att lyftas fram betydligt oftare. Precis som vänner, pappor och snälla systrar!

Några rabarber får bli mina söndagsbilder till Fabriken. Nu åter till min packning.

fredag 27 maj 2011

Blommor, barn och lite aska


Men missa inte de stora lyktorna. Vid mitt första besök fick jag bara med den lilla modellen hem. Inte bra. Eller bara halvbra. För lite fint blev nu mycket fint. Mina grodblad fortsätter att förföra mig. Inte klokt vad en gammal trädgård kan servera överraskningar!

Vi har rensat bland barnkläderna och blandar vinter (dunväst) med sommar (solhatt). Allt från Rackarungar som just nu genomgår en total-make-over. Stängt pga renovering alltså. Ska bli spännande att se nya butiken med mindre väggar och nyfunnet betonggolv! (där låg det och väntande under mattan, tänk, vilken jack-pot!)

Jag har bett en stilla bön. Snälla du som styr över askmolnet...

Sedan gick jag direkt på källan. Tog fram min allra strängaste röst och sa på skarpen; Dumma, dumma vulkan. Sluta genast spruta ut massa aska. Hör du det!? Jag ska flyga jättelångt nästa vecka till ett ställe som jag har längtar till jättemycket, så sluta nu. Jag vet att den här tiden på årets kan kännas jobbig, men ta dig i kragen och sluta upp! Skärpning, helt enkelt.

I dagsläget verkar det som jag blivit bönhörd. Snälla, håll tummarna.

torsdag 26 maj 2011

Betongrosor


Betongrosor, inte att förväxla med betong-keps. Inte i närheten så behagligt och vackert. Mina kritvita rosor har redan bytt plats otaliga gånger. Tack E - Du vet vilken typ av rosor som överlever hemma hos mig.

Sen blev jag så himla sugen att köpa Loppisliv och lemonad. Jag blev liksom förälskad i framsidan och kan inte sluta tänka på den.

tisdag 24 maj 2011

Tisdagstemat; på trappan/verandan/balkongen




I Fabriken visar alla upp sina fina trappor och balkonger idag. Alla blommor och odlingar, den ena vackrare än den andra.

Det här är så nära man kommer en balkong hos oss. Vår hylla, med kvällssol. Jag köpte lack till min fågelholk som ska få stå ute i sommar. Mest för att jag gillar ljust trä igen, men också för att jag gillar spraylack. Det blir så mycket enklare på något vis. Och snabbt går det. Tjoff-tjoff.

Sen förstår jag ingenting. Min mans hortensia har blivit alldeles grön. Från kritvit med inslag av grönt på enstaka blad har den förvandlats till en hel-grön blomma. Gräs-grön. Inte ett endaste vitt blad kvar. Någon tipsade mig att det beror på surheten i vattnet, men kan det verkligen stämma? Snygg, kan tyckas men jag är inte släppa tanken på att det har med vattnet att göra. Och kan den i så fall bli vit igen?

torsdag 19 maj 2011

Rosado



Tack för alla fina kommentarer och alla tips om härliga foto-sidor!

Detta vin är inte bara snyggt utan också underbart gott. En vinnare vid sommar-grillen. På tal om grill ser jag den här boken överallt, och efter alla lovord kan det inte vara annat än fantastisk. Och på tal om fantastisk, i morgon klockan 12 öppnar COS på Biblioteksgatan i Stockholm.

Igår såg jag den galna filmen Baksmällan så behöver man skratta och gillar riktigt sjuk humor så se den. För er som redan sett den, misströsta inte Baksmällan 2 kommer snart på bio.

Vill redan nu passa på ett önska er en härlig fredag och en riktigt skön helg!

onsdag 18 maj 2011

Om man ska vila ögonen på något vackert



Det tar bara en minut, fast man blir lätt kvar längre. Jag drunknar i hans bilder. Jag går vilse på hans hemsida. På gott och ont. Tid jag inte har. Måsten som måste göras. Samtal som måste ringas. Men om man har en liten, liten stund över och är sugen på inspiration så är Eric Piaseckis hemsida väl värt ett besök. Helt ljuvliga bilder.

Ja, det vara nog bara det. Eller vänta, har ni några härliga foto-sidor som trollbinder? Riskabel fråga, men det är en risk jag är beredd att ta.

tisdag 17 maj 2011

Pioner och ceasarsallad



Förutom min pion-frossa ska jag dela med mig av den absolut bästa Ceasar-sallad-dressingen som finns. Generöst visst?

Vispa 1 msk dijon med 3 äggulor. Elvisp eller snabbt som tusan för hand. Tillsätt 3 dl vanlig olja, lite i taget så att det blir majjo-konsistens. Bland i 1 1/2 dl crème fraiche. Riv i 2-3 st vitlöksklyftor och 1 dl riven parmesan. Smaksätt med citron, salt och peppar.

Jag vill gärna hålla en ödmjuk attityd, men den här dressingen har jag sett folk äta med sked, som soppa. Med egna ögon. Den är god.

I min favoritsallad ska det vara bacon, romansallad och helst grillade gambas. Och massa parmesan. Och bröd vid sidan om.

Tisdagstema; en kär pryl


En kär pryl. Först tänkte jag min kaffemaskin. Vi är redan som ett gammalt gift par, med självgående, inarbetade rutiner. Sen tänker jag på min kollega som håller på med Detox, om hennes föreläsning om viket gift kaffe är och hur det skadar våra kroppar. Som att gilla en terminator. Nä, jag får komma på något annat.

Då tänkte jag på min grymma sprits från GastroMax som hjälper mig med min cup-cake-glasyr på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Men kollegans ord om socker och dess förödande effekter ringer i huvudet på mig. Som en väckarklocka utan off-knapp. Nä, inte heller så bra.

Förr i tiden skulle jag säga symaskinen. Utan betänketid. Jag sydde allt. Som värsta Lena Ph kom jag på fest i hemgjorda kreationer. Med eller utan finess. Ibland kom jag för sent för att jag inte hann med sista fållen. En galning.

I min smyckeslåda gömmer det sig många kära finingar. Vissa är urgamla, som min farmors KJ Johansson länk, andra nyare, som mina Efva Attling örhängen som jag fick av tärnorna när jag gifte mig. En fantastisk överraskning. Eller mitt senaste halsband från By Mile. Perfekt på, perfekt längd!

Och så mina skålar från Iittala. Hur många gånger har jag inte visat dem? Kär pryl om något. Och min nyckelring från Ceannis. Love it. Fast det käraste jag har springer runt på två knubbiga ben och sjunger Man Boy. Eller pupp-u-lar!

Ska bli spännande att se om de andra i Fabriken bara kan välja en kär pryl.

måndag 16 maj 2011

Att baka kanelbullar eller inte


Jag har en kanelbulle-tokig kompis. Så jag bestämde mig för att baka lite. Eller inte. Snarare sy. Men kan ju inte komma tomhänt på besök. Jag köpte sammet och sydde kanelbullar. Av bara farten knåpade jag ihop några dammsugare (eller punschrullar, som jag föredrar). Helt plötsligt uppenbarade sig en förståelse för alla som stickar framför tv:n. Det kändes otroligt produktivt och tillfredsställande att stoppa kanelbulle-tarmar i tv-soffan. För att inte tala om att sy på pärlsocker.

I har väl inte missat sommaren samarbete mellan Delicato och Triumfglass med smakerna dammsugare och delicatoboll. Värt att testa.

Uppdatering: Stavning är A och O, så jag ber om ursäkt för min tokiga stavning på dam-sugare. Alltså sådana som suger damm inte damer!

söndag 15 maj 2011

Söndagsbilden; 19



Kan sällan motstå vårens färgstarka nyheter. Oavsett om det gäller kläder eller inredning, accessoarer eller nagellack. Ett tips från en vän fick mig att börja köpa Isadoras lack. Bred pensel och torkar super-snabbt. Ett riktigt bra budget-tips, när man inte vill kosta på sig Chanel!

Till våren släpper de tolv nya färger och jag fastade för South Beach, Pure Coral och Pink Lemonade. Muddy Water som slank in på bilden är en stående favorit.



Många fina söndagsbilder i Fabriken idag. Ett klick här så får ni se själva!

lördag 14 maj 2011

Släng-slussen


När garderoben en dag svämmade över och den rena tvätten fick ligga vikt på golvet för att hyllplatserna var fulla, införde jag släng-slussen. Kläder jag inte villa göra mig av med men inte kunde slänga. Kläder som behövde lite betänketid. Detta var över tio år sen. Vi blev två personer i min etta och våra 44kvm gjorde garderobsstyrkan helt klart underbemannad. Vi behövde en lösning och släng-slussen kom till vår hjälp. Påsar bars upp på vinden och en säsong senare ner för granskning.

När släng-slussen hämtas ner ska man slänga allt man inte har saknat. Jag mindes faktiskt inte ett endaste plagg som hamnat i slussen. Inte ett enda. Garderoberna var återigen fulla till bristningsgräns och behovet av nya slussar enormt.

I teorin är slängslussen fantastisk. Om man inte öppnar påsen och börjar; men den här… och den här roliga… och tänk när jag hade den här… och den här är ju faktiskt fin… den är ju helt rätt nu…

Ni förstår, i praktiken är släng-slussen helt oduglig för mig. Jag måste hålla mig till reglerna eller uppfinna en ny rensningsdiktatur. En utan kryphål. Har ni några bra tips? För jag kan inte åka till New York med en garderob som ständigt fylls på med nyheter och som samtidigt blandas upp med tio år av sparade gamla rester.

onsdag 11 maj 2011

Min lilla Märta



- Idag har du namnsdag, lilla Märta!
- Nää, det kan du ha!
Sedan när blev min 2,5-ånging pubertal?

Idag frågade hon en mamma på dagis om hon hade en bebis i magen. Röd i ansiktet räddade jag blixtsnabbt den pinsamma situationen med;
- Oojojoj, värsta bebis-intresset nu. Hon frågar alla nu.
- Det gör jag inte, säger Ester högt och tydligt.

Min lilla Ester Maria Märta, vi firar med något alldeles speciellt i kväll. Korv kanske.
Grattis till alla som heter Märta och har namnsdag idag. Ett av alla mina många favorit-namn.

Under från frysen



Med tigerräkor i frysen kan man åstadkomma under. Så säger min man. Jag tycker att det behövs några ingredienser till. Typ rostade sesamfrö, avokado, fetaost, citron och en god marinad. Typisk fredag när vi verkligen inte orkar handla. Min man säger att jag trollar, simsallabim, maten är klar! Men här behövs ingen Joe Labero, bara några räkor i frysen.

I morgon är det bokklubb och jag har inte gjort min hemläxa. Kanske kan jag trolla bort min recension?

tisdag 10 maj 2011

Tisdagstema; favoritplats

För ett ögonblick sedan, i vår kvällshörna, solen gick precis ner och detta är utan tvekan min favvo-plats just nu.
Fler bilder i Fabriken.

måndag 9 maj 2011

Pris till den som uppfann möhippan


Sviterna av lördagens möhippa är fortfarande påtagliga. Jag skulle vilja ge ett pris till den personen som uppfann möhippan. Så otroligt trevligt. För alla. En dag fylld till bredden av trevligheter. Vänner som samlas, planering som går i lås, nya bekantskaper och en lycklig blivande brud. Vars glädje smittar av sig. För att inte tala om skratt-muskelvärk, ömma fotsulor och hes hals. Effekter av en lyckad kväll. Oslagbart bra.

Jag minns min egen hippa. En dag lika storslagen som själva bröllopet. En dag som fick mig mållös, rörd, överraskad och så oerhört tacksam. Tacksam för vännerna som gjorde min dag oförglömlig.

Och så de superfina presentsnören från Åhléns. Spets på rulle för femton spänn liksom.

söndag 8 maj 2011

Söndagsbilden #18



Det hugger till lite grann, från mage och upp till det längtande hjärtat. Det pirrar vid blotta tanken, som ett nykärt surr, som en fjärils beröring. Så tycker jag det känns att längta. En skön känsla som belönas med en lugn landning vid det ärliga mottagandet. ”Hej mamma, min mamma!” Även om det bara handlade om två nätter, finns ingenting så skönt som att komma hem till den hårda, lite klumpiga barnkramen.

Det är nyttigt att längta. Proportionerna förstärks och det uppenbara blir ännu mer självklart. Jag älskar den här lilla ungen så mycket. Precis som alla mammor. Men visst är det oslagbart. Obeskrivligt kraftfullt.

- Ikväll kan du väl sova i min säng?
- Okej, mamma. Och pappa också.

Fler söndagsbilder i Fabriken.

lördag 7 maj 2011

Lisa B



Lisa Bengtssons kudde ger mig sådana vårkänslor. Jag vill vattna, så, köpa blommiga klänningar och blomstra! Alltså ännu ett blommönster som tagit för sig i mitt hem. Jag är svag för blommor. Mega-svag! Ni har väl inte missat hennes nya tyger och tapeter för Mairo? Helt. Jäkla. Underbara.


Bilder lånade från hennes Facebook-sida.

...och till er som undrade, cup cakes var supersmarriga! Pistage slog knock out på mig.

fredag 6 maj 2011

Mums! och några fredagstips

Jag missade årets bokrea med råge. Jag lade inte ens en beställning på Adlibris, första året på länge som jag inte släpade hem tunga kassar från Åhléns. I stället ställde jag mig framför bokhyllan och sa; förlåt. Med mina bästa hundögon lovade att bättra mig. Lovade att komma på besök oftare och svor att läsa mer. Jag lovade!

Sen gick det åt skogen. Det finns många syndabockar. Datorn följer med mig till sängs och tar över mina heliga lässtunder. Ofta ligger det ett varmt barn och snusar och läslampan förblir släckt. Trötthet och tidsbrist. Sena jobbkvällar eller så drunknar jag i filmens värld.

Men förra veckan köpte jag en helt fantastisk kokbok (det kanske gör bokhyllan lite glad) som jag på riktigt älskar. 101 söta favoriter av Emma Hamberg och Anette Rosvall har inte bara sockersöta recept och beroendeframkallande copy, utan genial lay out. Jag är kär. I en kokbok.

På tal om film. Se Remember Me, inte direkt någon nyhet, men på sätt och vis aktuell. Och om man köper senaste Plaza Kvinna får man filmen på köpet. Resereportage om Florens och en riktigt brafilm. Två i ett liksom.

Trevlig fredag!

onsdag 4 maj 2011

Då får man köpa färdigt. Faktiskt.



Ostanding! Så lyder budskapet hos Gateau angående deras senaste tillskott till gottegris-familjen, deras cupcakes. Även om det stenugnsbakade surdegsbrödet slår allt faller jag som en tegelsten för deras bedårande cupcakes, i precis alldeles perfekt storlek. Perfetto!

Och känn på den här; mocca, pistage, lakrits och citron. Så ibland, när man inte vill ställa sig framför den härliga kokboksamlingen, inte heller inventera bakpulver och vetemjöl. Då får man köpa färdigt. Faktiskt. Då är onekligen en liten vit kartong från Gateau rena rama drömmen att komma hem med.

Une petite muffins de lakrits, s'il vouz plaît. Mais qui!

tisdag 3 maj 2011

Tisdagstema; favoritblomma



När jag gifte mig villa jag absolut ha ranunkler i min bukett. Det var det enda jag med bestämdhet visste. Rosa ranunkler. Bara ett litet krux. Det finns inga ranunkler i september. Så jag fick snällt lyda den hjälpsamma floristens råd. Det blev en fantastisk bukett. En fantastisk dag, men varje år vid den här tiden tänker jag, lycko alla de som gifter dig nu. Lyllo dem.

Som ganska mycket annat är jag även bred i min blomstersmak. Tulpaner kan vara galet vackra. Liljekonvaljer likaså. Och liljor, dessa storheter. Och när magnolian blommar då finns det nästan ingenting vackrare på jorden. Jo, kanske syrenen. Den blomstertid nu kommer med lust och denna vackra syren. Som doftar himmelskt.

Ja, alltså en favorit till Fabriken blev i stället många. Och inte får jag väl glömma bort Mårbackan. Men tyvärr kan jag inte stoltsera med några övervintrade krukor. Antal kvar sedan förra året = 0. Tyvärr.