onsdag 29 december 2010

Nyårs-tårta


Nyåret 08/09, Ester är 3 månader, hennes allra första nyår! Hon är klädd som en liten bakelse, en lakritsmaräng, eller ett kuddfodral, söt som socker.

I år ska jag ansvara för tilltugg (snittar) och förrätt. Så nu ska jag ge mig ut på inspirations-jakt. Alla tips tas tacksamt emot.

Till er som fortfarande inte har bestämt nyårsdessert kommer här ett tårtförslag som är lätt att förbereda innan, dessutom supergod och vacker att se på! Ett litet tomtebloss eller nyårs-eldsprutt, sen är saken biff.


Cappuccinotårta 8–10 bitar
Botten: • 400 g mandelmassa• 4 ägg• 4 msk kakao• 1 citron (skalet)
Fyllning: • 5 dl vispgrädde• 2 1/2 msk nescafé espresso• 1 dl florsocker• 3 äggulor• 2 msk amaretto (mandellikör)
Garnering: hyvlad choklad, gärna både mörk, vit och mjölkchoklad

Botten: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och blanda i äggen, kakaon och rivet citronskal. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt den kallna. Ta bort och diska formens kant och sätt sedan tillbaka den kring tårtbottnen.
Fyllning: Vispa grädden riktigt tjock. Blanda i kaffepulver och florsocker. Vispa i äggulor och amaretto. Bred ut fyllningen över bottnen. Täck över och frys minst 4 timmar.

Vid servering: Ta ut tårtan cirka 30 minuter i förväg och garnera med hyvlad choklad, gärna både ljus och mörk.

Proffsbild hittar ni här.

2 kommentarer:

  1. Såå söt! Tårtan ser fantastikst god ut! Jag gjorde goda tilltugg förra året. Gratinerade pigrimsmusslor i grädde coh champagne. Suuuuper goda. Vill du ha receptet så hojta till.

    kram anna

    SvaraRadera
  2. Åt en avocadopaj till förrätt på en middag häromveckan. Jättegott! Har tyvärr inget recept, men det finns säkert på nätet. Känner igen klänningen på Ester. Så söta flickor båda två! Kram och gott nytt år!

    SvaraRadera