onsdag 26 juni 2013

Tabouleh och bönröra


Vad är det för mening att odla drösvis med färska kryddor och sedan inte skörda? Ja, vad är det för konstigt beteende att gå runt i tron om att de är där för syns skull, för den fina gröna djungeln av väldoftade kryddor, som om den övre altanen vore en scensättning av Aladdin och den underbara lampan. Och då kom jag på det. Rätten jag länge velat göra, men faktiskt (!) aldrig gjort. Jag går nästan gång på att pröva nya maträtter så lycklig struttade jag till ICA och kompletterade med citron, couscous och rödlök. 

Min tabouleh (som säkert går att variera på tusen (och en natt) olika sätt)
3 dl couscous
1 kruka* mynta
2 krukor*persilja
1 buljong
cocktail tomater
1 rödlök
citron
olivolja
salt & peppar

Koka cousocus enligt förpackningen med buljong i stället för salt. Låt stå och svalna något. Finhacka rödlök, tomat och kryddor. Bland ihop med couscous och smaksätt med citron, olivolja, salt och peppar.

Kan det bli mycket enklare? Klart innan man hinner googla tabouleh.

* eftersom jag skrytsamt skördat från egen odling är dessa mått högst uppskattade och med kruka tänker jag en kruka köpt i färskakrydd-avdelningen. Typ.  


Till de åt vi fina lammkorvar som till min stora lycka finns en uppsjö av i vanliga mataffären nu-för-tiden. 82% kött och allt. Hurra! Igår provade vi någon lokal lammkorv smaksatt med rosmarin och fårost, jättegod.

Sen provade jag en variant på hummus. Recept-tack till Sussa, en av mina stora matinspiratörer! Vi gillar båda riktig mat. Inget tjafs, ingen light, intet syntetiskt, bara vanlig, ren mat... även om jag kanske är lite mer eko, råkost och fullkorn ibland så är hon den enda som slår min kokboksamling med råge. Med råge!

Bönrör med tryffel
1 burk kikärtor
2 dl creme fraiche
1 krossad vitlöksklyfta
tryffelolja enligt smak
salt & peppar

Mixa allt med stav eller blender. Smaksätt. Klart.

Behöver jag ens skriva att detta är enkelt? Brakmiddag på under 15 minuter. (jag hackar jättesnabbt!) Gott att doppa tortillabröd som rostats i ugn och sedan bryts i mindre chips-bitar.  


Fler superfördelar. Minus alla kryddor älskar vår dotter maten. På hennes dagis står ofta bulgur på menyn vilket gör att couscous kändes fritt fram. Så var också fallet. Korv och couscous, simsallabim så kunde vi alla ansluta till samma mat, om än någon modifierad.

För det där men middagsmat har vi tyvärr fallerat på. Jag ville att mina barn skulle äta allt, glufsa i sig av annorlunda röror, äta sill med glatt humör och ha ett avslappnat förhållande till grönsaker. Jag såg morotsstavar som självklar ingrediens till fredagsmyset. Men nej, det högst matönskan är alltid chips, godis och pannkakaor. I bland carbonara. Ofta glass. Men aldrig råkost. Det spelar ingen roll hur många gånger jag pedagogiskt föreläser om anatomin eller dragit rövarhistorier om karius och baktus. Det biter inte. Hon vill alltid ha pannkakor.. MED SYLT! Men plötsligt händer det. Vi finner varandra och dansar hand-i-hand bort mot horisonten i couscous-land.  


5 kommentarer:

 1. Tabouleh är bland det godaste som finns. Och speciellt på sommaren. Och så enkelt. Håller med!

  SvaraRadera
 2. Ser underbart gott ut! Själv har vi bara kryddorna som prydnad.....Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Det ser ju fantastiskt gott och fräscht ut. Sådär som man vill ha det på sommaren. Det här får nog testas... :)

  SvaraRadera
 4. Anna, du är ju matfinheternas och allt det godas drottning. Du inspirerar massor med dina underbara bilder! Tack för det. Ska prova din tabouleh så fort vi kommer hem. Sitter nu i solen på en lekplats vid ringmuren i Visby. Underbart. Kram!

  SvaraRadera
 5. Strålande. Tack för detta, det där ska jag ta fasta på. Couscous och bulgur är dessvärre rätt bortglömt i mitt kök. Men det är ju så gott... Här får det bli ändring förstår jag.

  SvaraRadera