onsdag 12 december 2012

Baka bröd och känn dig som en vinnare


En väldigt tjusig fotograf som jag hade äran att arbeta med sa en gång till mig att den som bakar sitt eget bröd vinner. Jag vet inte riktigt vad han menade med det, men jag tolkade det som att den som hinner baka sitt eget bröd har all tid i världen. Eller nåt?

Det här brödet behöver varken tid eller koncentration. Men det gör ingenting. För det är gott och får huset att dofta nybakat och ja, man känner sig helt klart som en vinnare.Det enklaste brödet som finns, helt utan jäst

7 dl rågsikt (motsvarar 380 g)
1 msk valfria brödkryddor (jag tog kummin och kryddpeppar för julig smak)
0,5 msk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
0,5 dl brödsirap
0,5 dl russin eller gojibär (valfritt)

Sätt ungen på 175 grader. Smörj 1 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (+ ev russin). Rör ner fil/yoghurt och sirap. Fördela degen i formarna.

Grädda bröden ca 50-60 minuter. Stjälp upp bröden på galler.

Brödet går bra att frysa, skär med fördel upp det i skivor först. 

6 kommentarer:

 1. Tack för receptet! Smidigt att slippa jästen och gott med bär i kan jag tro.

  Pernilla

  SvaraRadera
 2. Tack för receptet, låter riktigt gott!

  SvaraRadera
 3. Okej, jag visste det. Jag är en looser....men det går ju att ändra på förstås. Det där brödet ser ju ut att kunna göra mig till vinnare :)

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Mmm, det finns inget godare än hembakat bröd, eller bageribakat med kärlek och omsorg och naturliga råvaror. För det är det som är grejen. En del köpebröd lägger sig som en klump i magen på mig. Jag bli mätt men kroppen blir inte glad. På det viset vinner man av att baka eget. Det doftar, det är godare, det är bättre för kroppen och det är dessutom billigare.

  SvaraRadera