Jag älskar att göra tårtor. Tror det är något jag ärvt efter min mamma. Så när min man säger de magiska orden; jag är sugen på tårta, ställer jag mig i givakt. Tårtgivakt. Sedan googlar jag, bläddrar i mina kokböcker och de tusentals mattidningar som jag envisas med att spara. I helgen blev det premiärbak av mjölkchokladmoussetårtan. Jag vet att mörk choklad är tusen gånger nyttigare, men ska man äta tårta, eller choklad över huvudtaget, anser jag faktiskt att man kan ta det man gillar bäst. Annars kan man äta morot. Det är nyttigt!
Så var så goda, en enkelt tårta med succégaranti!
Mjölkchokladtårta, 8-10 bitar
Ingredienser
400 g mandelmassa
1 st ägg
3 äggvitor (spara gulorna till fyllningen)
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin
Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad (jo-jo!)
3 äggulor
Garnering:
färska hallon
hyvlad mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden. Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim.
400 g mandelmassa
1 st ägg
3 äggvitor (spara gulorna till fyllningen)
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin
Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad (jo-jo!)
3 äggulor
Garnering:
färska hallon
hyvlad mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden. Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim.
Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering. Garnera tårtan med hallon och choklad.
Men så gott! Vilken bild du, nu har du gjort mig sugen i kvadrat.
SvaraRaderaJa, det är roligt med tårtor - håller helt med! :-)
SvaraRaderaSå galet smarrig ser den ut!
SvaraRaderaTårtor är så gott! Den där ser farligt smarrig ut. Kram
SvaraRaderaBara meningen "jag är sugen på tårta".... :)
SvaraRaderatänker som du.
SvaraRaderafy. för. mörk. choklad.
här hemma kallar vi den för morfars-choklad.
och när jag blir sugen köper jag istället organisk VANLIG mjölkchoklad.
mmmmmMmmm ...
och vilken tårta!
min man är då aldrig sugen på tårta!
kram.
Hallon choklad -och jag faller pladask!
SvaraRaderaHihi helt rätt. Man ska äta det man vill i sötväg annars kan man lika gärna äta morot :) Gud så bra du sa det där!
SvaraRaderaKram Linda
Herregud så smaskig den ser ut!!! Åhhh näää fy för att suktas (jag ska verkligen inte äta tårta) Men man kan ju alltid bjuda andra på den haha
SvaraRaderaShit pommes frites...den MÅSTE jag göra, helst nu men kanske till helgen ;)
SvaraRaderaKram!
MMMM den tårtan gick jag igång på :) Får nog göra till påsk.
SvaraRaderaJag gillar din blogg...så mysig och hemtrevlig. Vill du ha lite tips för balkong och trädgård kan du kika in hos mig:)
Ha en kanonhelg
LOVE Maria på inredningsvis