måndag 24 september 2012

Macarons för dummies, del 1 - förberedelser


Många som inte känner mig 'på riktigt' skulle kunna tro att jag var född med bagarmössan på. Icke. Till och till några av de som känner mig sedan barnsben har glömt bort att jag faktiskt inte bakat speciellt länge. Jag var en dyslektiker på allt inom bakning. Ord som bakpulver, jäsning, varmluftsugn fick mig att svettas utan like och bokstavligen ta sjumilaravstånd. Jag har alltid gillat desserter och har gett mig på det mesta i den frysta sektorn såsom parfait, glass, fromage... En av mina specialitéer har genom åren varit cheesecake.  

Men bakning. Nähä. När jag blev gravid med Ester, 2008 trodde jag att livet som mammaledig skulle bli urtrist och fullt med rastlös tid. Jag bestämde mig för två saker. Jag ska lära mig baka och jag ska lära mig lite om blommor. Både kändes som gigantiska kliv, men eftersom jag nyåret innan lovat mig själv att lära mig gå i 8 cm klack (och lyckats!) så visst jag att ingenting är omöjligt.  

Jag menar allvar. Jag hade aldrig bakat vare sig sockerkaka eller kanelbullar. Någonsin. 


Sagt och gjort. 2008 började jag baka. Muffins, eller den modernare varianten, cupcake blev min första hangup. Jag har nu bakat hundratals. Sen flöt det på; morotskaka, semlor, tårtor, äppelkakor, dumledrömmar, annanas- och bärpajer. Inte ens jäst gjorde mig skakis, jo lite kanske. Men jag vågade. För bakning handlar om två saker; att våga och att vara noggrann. Det sistnämnda tusen gånger svårare för min del.  

Så inför min macaronskarriär, som började för några veckor sen, behövdes en rejäl mental laddning. Nu skulle jag 1. våga och 2. vara så jäkla noggrann som det bara går.

Jag la mycket tid på research. Läste recept och recensioner. När första försöket (jag vågade mig bara på halv sats) blev fantastiska trodde jag inte att det var sant. Eufori är den närmaste beskrivningen. Så vid tillfälle nummer två vara jag så full av självförtroende att punkt nummer 2 fick sig en törn. Jag lekte mäster-kock och missade 'småsaker' i receptet och baket gick, mycket riktigt, åt skogen.

Förberedelser
Dummies som jag har (tyvärr) ingen tjusig Kitchen Aid hemma, men det gör ingenting. Det går bra med elvisp. Däremot behöver du en digital kökstermometer - det gör ingenting om den vanligtvis används till oxen - den går alldeles utmärkt till sockerlag också. Du behöver en köksvåg. Jag köpte min på Clas Ohlson och den är toppen!
Du behöver en bra sprits. Nej, här kan man inte komma dragande med en plastpåse med hål. Nej.
Jag har en från GastroMax och den är fantastisk. En sil för att sikta mjöl. Ta ingen liten fjutt, då blir man skogstokig. Köp en rejäl annars kan du addera 25 minuter bara på att sikta mandelmjöl och florsocker.

Mandelmjöl? Ja, det är ett måste och det finns idag de flesta välsorterade butiker.

I morgon kommer; Macarons för dummies, del 2 - receptet och hela klabbet.

Till dess - om ni vill och vågar - ladda.

10 kommentarer:

 1. Vad härligt med någon som bestämmer sig för att lära sig saker och sedan genomför det. det gillar jag skarpt. Min egen bakningskarriär tog fart efter att min dotter när hon fyllde 6 år påpekade att tårtan jag bakat var det fulaste hon sett. Jag höll med henne och bestämde mig för att så skulle det inte bli igen. /Liza

  SvaraRadera
 2. Skoj läsning - du skriver så himla bra - alltid. Ser fram emot fortsättningen!

  SvaraRadera
 3. Det där med att vara noggrann är något jag behöver öva på ;) Det ska bli kul att få läsa del 2:)

  SvaraRadera
 4. Men vilket härligt peppinlägg! Underbart att du lyckades! Och jag tycker riktigt att man ser hur gooooda de är!

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag råkade klicka förbi för jag blev nyfiken på ditt bloggnamn... Vilka härlig bilder din blogg fylls av!

  SvaraRadera
 6. Haha! Jag beklagade mig i helgen för min svåger (som är en riktig macaron-mästare) att jag inte lyckas göra fina macarons. Hans svar blev "Petra, det första du måste förstå är att macaronbakande är en materialsport. Utan de perfekta redskapen kommer du aldrig få till dom."
  Efter att ha läst ditt inlägg så börjar jag tro att han har rätt. ;) Måste shoppa våg och bättre sprits, sen är det på´t igen!

  SvaraRadera
 7. Åh, håller med Weronica. Du skriver så bra och underhållande! :) Kul att du vågat och vunnit. Dina macarons ser väldigt fina ut. Jag har planer på att baka i veckan så kvällen ägnas åt research (hittar smaskiga recept men ännu inget med passionsfrukt som jag gillar så). Ser fram emot mer läsning här imorgon! Kram

  SvaraRadera
 8. Det var jag som kommenterade ovan. ;)

  SvaraRadera