måndag 12 november 2012

Doft i topp


Här kommer dofternas topplista, mina absoluta favoriter. Doftljusen som konstans tar plats på min önskelista, dofterna som alltid känns, oavsett prispunkt, värd sitt (ibland hutlösa!) pris.

För en som har allt och inte lider av migrän eller andra åkommor som lätt förstärks vid starka dofter måste ändå doftljus, tillsammans med blommor, vin och godsaker gå till historien som best-go-away-gift. Eller bara present till någon som tror sig ha allt.

Hur som. Här kommer min doft-topplist.

1. Diptyque - Mimosa 2. Voluspa - Champagne crisp 3. A.P.C. - Jasmin Verte 4. Astier De Villatte  -Alger 5. Byredo - Bibliotheque 6. DAY No 2

Tips! Gillar man Volusap ska man absolit passa på att köpa ett 3-pack med deras tre mest sålda dofter. Köp tre betala för två känns som ett perfekt upplägg, säger jag och rycker oskuldsfullt på axlarna åt försäkringskassan ersättning.


En annan klar favorit är Katarina Nyman, KNY, doftljus. Burning is believing.


Här har jag inte hunnit sniffa på dessa nyheter från Svenskt Tenn än, men jag är väldigt nyfiken. Doftljus för 850 kr. Jag tror dock att jag passerat min smärtgräns här. Vad säger ni, vart går er gräns? Vad får egentligen ett doftljus kosta?

Svenskt tenn har låtit Byredo tolka dofterna som är sammanknippade med grundaren Estrid Ericson. Doften Tolvekarna inspireras av hennes lantstället på Tyresö och doftar jordig ekmossa, timjan och björk. Orienten är inspirerad av hennes make som var sjökapten och ska dofta mjukt läder, kryddor, rökelse och vanilj. Den sista doftljuset doftar tonkaböna, rosa grapefrukt och kardemumma och kallar Gardenia som var hennes favoritblomma.

I butik och webshop från den 15 november.

Urtjusiga doftljus från Tom Dixon; Royalty, London och Orientalist. Ljusen är handgjorda och finns i mässing, koppar eller nickel med ett lock gjord av marmor.  

Lyssna här! Royalty är gjord i nickel och doften är en blandning av Earl Grey, nybakta scones, jordgubbssylt och lädret från sätena i en Bentley från 1952. (öh!?) Orientalist är gjord i mässing och med doften av ett indiskt bröllop med kransar av rosenblad, kanel och örtmarknader i Kina. London, i koppar med doften av rött tegel, Londons parker med krokus, nässlor och saltdoften från floden Themsen. Nu är jag nog helt snurrig i dofthimlen. Priset 735 kr kan diskuteras, vi kan bara hoppas att tomten har fått igenom nya budgeten.

Jag kan bara inte prata ljus utan att nämna detta LED-blockljus från Enjoy Lighting. Det eldfria ljusen kräver endast två AA batterier och LED-lamporna har 10 års garanti och brinntid på 100.000 timmar!! Inte nog med det, en svag doft av Chanel No 5 - well hello!

Lite synd att det rosa inte doftar något, men allt kanske inte måste dofta för fint är det. Så klart att jag tycker, rosa liksom.

Slutsats. Doftljus är en fantastisk present. Inte minst till sig själv.

11 kommentarer:

 1. Ja, doftljus kan man icke ha för många av. Men även min smärtgräns för priset är nådd ganska långt innan vi kommer till 850 kr. :)

  SvaraRadera
 2. Jag som älskar ljus har ju aldrig provat doftljus. Skäms på mig. Jag ser ju här att jag genast måste köpa mig ett. Eller två. Eller tre.

  SvaraRadera
 3. Mycket trevligt inlägg! Jag skulle vara halv utan mina doftljus ;)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ps, skulle mer än gärna prova Eclectic. Snygga som aset!, och doftar säkert ljuvligt, men 735 spänn....Hur gärna jag än öppnar plånkan för doftljus så är gränsen passerad sedan några hundringar..

  SvaraRadera
 5. Det sista låter intressant! Vi testade ett från claes ohlson eller liknande förra året, men färgen på skenet var helt fel, så det gick bort.

  SvaraRadera
 6. Jag kan väl säga såhär:
  Om jag köper ett doftljus för 850 kronor så har jag med all säkerhet passerat MAKENS smärtgräns. Med marginal.
  Kramar
  :)

  SvaraRadera
 7. Fantastisk genomgång av doftljus! Tom Dixons team verkar inte ha sparat på rödvinet när de komponerade ;)

  SvaraRadera
 8. herre gud liksom, ett ljus för 800 pix. det är t o m för mycket för en doftljusjunkie som jag.
  jag älskar ju annars voluspas ljus. speciellt makassar ebony & peach. löv.
  och köpte ett ljus på åhlens egen hylla i förra veckan med dofta v ros & lavendel som var helt ok - i alla fall med tanke på priset.

  är sugen på fler av voluspas i stora glasburkar, de är ljuvliga. och så tom's ljus då - gärna london- ;)

  SvaraRadera
 9. Jag gillar det från Tom Dixon, men 795 kr är lite väl saftigt:)

  SvaraRadera
 10. Spännande att se vilka roliga kombinationer folk kan komma på, tyvärr kan jag inte ha doftljus själv så får njuta av bilderna istället :)

  SvaraRadera