torsdag 29 november 2012

Torsdagstema: Fototips


Idag är det fototips i Fabriken. Många pratar om ljuset och Petras bästa tips är att flytta utomlands hela vinterhalvåret om man vill ta snygga bilder. Haha, det ligger något i det för ljuset är källan till en lyckad bild. Har man en systemkamera kan man dra ner effekten på blixten, men tyvärr blir det sällan speciellt tjusigt ändå. 

Min absolut bästa investering är mitt objektiv, och det är inte ens speciellt dyrt. Jag köpte ett EF 50/ 1,8 för några år sen och sedan dess är detta mitt standadobjektiv. Man får förvisso kliva långt bort från objektet, men i övrigt hjälper det till betydligt för att få okej inomhusbilder. På köpet får man vackert skärpesdjup. 1,4-varianten är mycket, mycket bättre, men betydligt dyrare. 


Jag har en väldigt gammal kamera och kan tyvärr inte experimentera så mycket med ISO-talet. Min kamera har max 1600 ISO och bilderna blir väldigt grusiga, men mörka dagar är detta bättre än inga bilder alls (eller en förödande blixt-effekt).

I våras köpte jag mig ett stativ och jag öskar jag kunde skryta med revolutionerande resultat. Men icke. Stativet står mest hopfällt i sin påse och samlar damm. Jag som trodde på underverk fick uppleva nolleffektsympomen.  

Så för strax under tusenlappen kan man få ett objektiv (till Canon) (finns säkert liknande till andra märken) som underlättar inomhusfotograferande under vinterhalvåret, även om jag gärna hade fljt Petras tips och flyttat till ljusare platser för snyggare foton!

För fler braiga tips, från fotograf-Karin och alla medlemmar, titta in i Fabriken.

Jo, Photoshop är ju numera ett naturligt del av fotograferandet. Jag minns förr (för så gammal är jag) när vi agiterade fotorullarna i mörkerrummet och framkallade i blåljus och mörkerslussar, på kraftigt extremt ljuskänsligt fotopapper. Det var tider det. Lite mer ett konst-stycke, men ändå uh! vad vore livet utan Photoshop?   

8 kommentarer:

 1. Ja, ett nytt, fast objektiv skulle jag vilja ha! Men jag har en olympus som också har några år på nacken och objektiven är inte lika billiga till den tyvärr...

  SvaraRadera
 2. Håller med, älska det där objektivet!!!

  SvaraRadera
 3. Du vet vad jag tycker om mitt. Visst är det dyrare, men jag har haft mycket glädje av det. =) Drömmen är att vinna Photoshop för Mac på lotteri (fast då får jag börja spela) eller få ett sjukt bra betalt jobb för billigt är det inte... Puss och kram

  SvaraRadera
 4. Ja, precis som du skriver så skriver jag också om ljus. För det är ju verkligen det man lever på när man fotograferar. Ljuset. :)

  Jag har också ett stativ. Som så fint står i garderoben och samlar damm. Orka släpa fram det. Men det hade ju underlättat. Lättare att få räta vinklar och man slipper en darrande hand. Jaja... så är det. Ibland så köper man saker man inte använder. haha ;)

  Ha en fin kväll!
  Kram från Lotta

  SvaraRadera
 5. Ja, flytta utomlands är ju såklart tipset som toppar!!! Att jag inte argumenterade för det, istället för ny kamera med maken..... :)

  Kramar

  SvaraRadera
 6. Vilket tips - fullkomligt älskar :)
  Jag minns också tiden då jag framkallade egna bilder och jag gillade det, med spänning väntade man på resultatet, ibland blev det bra och ibland inte. Allt har sin charm.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag använder också ett fast 50-objektiv. Just nu är jag aldrig hemma på dagtid så det blir rätt mörkt ändå. Tar till en extern blixt blixt ibland. Blir aldrig sådär krispigt fint som vid bra fotoljus men nöden har ingen lag. Dessutom blir det ofta mest quick and dirty här hemma så stativet orkar jag inte med. Det fanns en tid då det var som en bra vän men efter ett uppehåll tappade jag känslan och nu känns det mest besvärligt.

  SvaraRadera
 8. Ja det där med ljuset tycker jag är svårt också och inte vill jag fota med blixt.
  Tänker att jag ska fota med stativ, vad mycket man tänker och vill!

  Kram Lissen

  SvaraRadera