onsdag 25 september 2013

Veckomatsedel, matkassar och andra typer av hjälpmedelSåhär skulle vår veckomatsedel se ut om det beslutsfattande barnet fick bestämma.

måndag: pannkakor
tisdag: carbonara
onsdag: pannkakor
torsdag: vit fisk, mycket sås
fredag: blodpudding (festligt!)
lördag: amerikanska pannkakor (det är ju helg ju!) och sushi (lax på kudde utan wasabi och ABSOLUT INGEN gräslök!!)
söndag: korv med bröd och pannkakor

Minstingen skulle rösta henne till presidentposten på två röda med dessa vallöften. Som ni ser har vi ett problem. I min drömvärld kan man variera sina veckor, alla personer vid bordet äter samma rätter, vi upptäcker nya smaker tillsammans med stor entusiasm, smakar på allt och har en positiv grundsyn till OLIKA TYP AV MAT!

Så ser det tyvärr inte riktigt ut i vår familj.

Så vi testade Linas inspirationskasse. Tre rätter varannan vecka. För ca fyra personer.

Funkade inte.

Jag fick stressfraktur av alla mat som kom hem på måndagskvällen. Missnöjda barn. Massor med grönsaker, rotsaker och färska kryddor. Härligt, men läste ni igenom ovan veckomenyn? Inte mycket grönsaker där inte. Man skulle kunna kalla önskemålen efter rotsaker, grönsaker, linser och andra nyttigheter obefintliga. Noll efterfrågan.

Jag la skulden på Lina. Jag drog upp mina axlar, himlade med ögonen och suckade teatraliskt. "Lina har bestämt allt detta och skickat hit!..." Jag tror till och med att jag använde kraftuttryck som "Linas fel!"

Nu har jag sagt upp Lina. Att skylla ifrån sig funkade inte i längden och vi har fortfarande kvar rätter i frysen som inte passade hushållet. Rotsakerna kämpar på i kylfacket.

Min geniala plan är nu att spika ett gäng accepterade huvudingredienser (genom konsensus) och sedan jobba runt dessa. "Idag blir det kyckling" och därefter tystnad. Som en löneförhandling. Ge ditt bud. Var tyst. Inga detaljer, inget kringsnack. Vi fokuserar på den accepterade ingrediensen. Allt annat vilar i det finstilta.

Låt oss testa. Låt oss försöka. Snälla barn, jag gillar inte korv om den inte stavas merguez!


7 kommentarer:

 1. Min son äter bara paprika, gurka och avokado. Inga andra grönsaker och absolut inte sallad. Eller, jo, han gillar pizzasallad....
  Så jag brukar läxa till middagen med ett glas färskpressad juice. Kör ruccola eller bladspenat med något av det jag har hemma i grönsaksväg, genom råsaftcentrifugen och "maskerar" smaken med en apelsin eller morot. Han älskar det och blir riktigt förbannad när juicen är slut.

  SvaraRadera
 2. Hahaha, du är så kul! Tack för att du delar med dig på ett så underhållande sätt.

  Känns nog igen av mången småbarnsförälder.

  Även vi har provat Linas - men med barn som vill ha all mat var för sig och helst inte äter saker som inte innehåller minst fem e-nummer så fungerar det inte.

  Nu gör vi som ni - fast med en specialare till barnen, dvs merguez till föräldrar och prinskorv till barnen. Alla nöjda!

  SvaraRadera
 3. Dagens stora leende när jag läser ditt inlägg. Känner igen mig så. Jag har varit arg på både Matfrid och Lina, flera gånger! Nu har vi provat Linas barnkasse och då gick det mycket bättre! Nästan alltid. Visa dagar blir knorr, men för det mesta får Lina tummen upp numera. :)

  SvaraRadera
 4. Några tips ;)
  - för varje ny maträtt, låt barnen laga den med er. Jag vet kladdigt och det som borde ta en halvtimme tar en timme minst. Inklusive mutor. Så det kan vara bra att göra det på typ en söndag.
  - blanda inte ihop mat som ska vara blandad utan se till att alla råvaror är var för sig i små skålar. Pasta pesto serveras med pasta i en skål, pesto i en annan, korv i en tredje, bönor i en och paprika i en osv... Undan för undan så kommer det bli intressant med grönsaker och blanda sin egen kombo på tallriken. Alla äter "samma" mat och du kan äta vilken korv du vill ;)
  - grönsaker behöver inte vara till maten, det kan vara innan eller efter eller skicka med morot, broccoli, tomater till frukt på dagis istället för frukt som man blir hungrigare av. Morötter och gurka i stavar kanske slinker ner innan maten och tigger barnen grönsaker innan maten så må det väl vara hänt?
  - kolla in idafrosk på Instagram, mat kan se kul ut.
  - barns smaklökar ändras i perioder, det som var gott i går är inte okej idag men det betyder inte att valet att sluta äta oliver eller gröt gäller för alltid.
  - barn har lättare att ta till sig nya smaker när de får äta med händerna så bordsskicket kanske man ska hoppa?

  Å andra sidan är det många som växte upp på skogaholmsmackor och risgrynsgröt i tub och som idag har utvecklat smakerna lite mera än så :) Mina barn äter inte allt, långt därifrån, men det är som det är och de testar gärna nytt. Och matkassar funkar inte med allergiska barn och dessutom så gillar vi att handla mat och planera veckans mat. Håller med om att den mängden mat vi fick när vi testade var helt galen. När alla andra har matkasse är dessutom köerna på ICA kortare :)

  SvaraRadera
 5. Vet du vad jag gjorde efter Linas och allt det andra? Lät barnen bläddra i kokböcker varsin dag i veckan (den minst stressiga förslagsvis) och välja ut precis det de tyckte såg gott ut. Och så handlade vi o lagade tillsammans. Visst det tog tid, det blev ibland onödigt dyrt men det blev succé! Varsin dag, helgen inräknad, det blev fem hela dagar för oss vuxna (läs mig) kvar att bestämma!
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 6. Haha... återigen, underbart skrivet! Jag tycker om att laga mat och har alltid lagat mycket ny mat som barnen har fått prova på. Ändå vill de alltid ha mat som pannkaka och köttfärssås, jag fattar inte? Kan nog inte ge dig något råd heller... Igår jublades det när jag serverade korv och makaroner. Behöver jag nämna att jag inte åt med barnen? (vilket jag iofs tycker är viktigt att göra). Detta ständiga (i-lands) problem!

  SvaraRadera
 7. ha ha underbart skrivet! Stor igenkänning!!!!

  SvaraRadera