fredag 16 november 2012

Julkort, bak och gangnam style


Efter en vecka på resande fot finns det oftast en liten angenäm posthög hemma som väntar. I dag var det en extra bra hög, som julafton och jackpot i julinspiration på en och samma gång. Snacka om happy Friday! Efter smygtitt på NKs julskyltning (ser lovande ut!!) och flertal adventljusstakar som dykt upp i grannskapet känns det hög tid att börja planera bak och stök. Advent närmar sig, med stormsteg.

Ska försöka mig på Annixens snygga saffransbak i helgen, kan hända att jag bakar ett gäng biscotti från senaste Allt om mat, special jul också. I tjusig burk, med tjusigt band blir ju en perfekt gå-bort-present.


På tal om tjusiga gå-bort-presenter, whiskytryffel på pinne. Briljant. Från samma tidning. Pinnar säljs på Panduro.

Whiskytryffel, ca 20 st

150 g + 75 g mörk 70% choklad
25 g smör
3/4 dl vispgrädde
2 msk whisky

Garnering: kakao

Finhacka 150 g choklad, skär smöret i mindre bitar. Koka grädden och häll över chokladhacket. Rör till en slät smet. Tillsätt smöret, lite i taget. Rör i whisky. Låt tryffelsmeten stå i ca 1 timma.

Forma smeten till runda kulor och ställ i kylen och låt stelna.

Smält 75 g choklad i vattenbad (eller micron). Doppa kulorna i chokladen och rulla dem i kakao. Låt stelna i kylen.


Från Panduro kommer också dessa snygga ljusstakar. Den lilla nersatt till 49 kr respektive 69 kr just nu.


Ica Buffé bjöd och på smaskig inspiration. Pehr verkar veta vad som gäller, nämligen; ljus Rocky Road. Säkert ingenting tandläkarn rekommenderar, men uii så gott.

Eller Pepparkaksgrissini med ädelostdipp känns som en bra uppdatering av pepparkaka med ädelost. Men jag gör nog mina (eller Ingelas) chili-peppers i år igen. Det är liksom tradition, och med en bit stilton - heaven on earth!


Varje år hoppas jag på en stort skörd julkort. Jag vill ha riktiga. Inga sms, e-post eller facebook-foton kan någonsin mäta sig med fysisk leverans i brevlådan. I senaste Handarbeta & pyssel (bilaga till Expressen) hittade jag snygga varianter för att samla den enorma (!) postala leverans jag hoppas på.

Och på tal om tradition. Det är fredag. Då går vi till torget och handlar blommor för att sedan gå hem och dansa loss till Gangnam Style, om och om igen. (om ni mot förmodan lyckat undvika Gangnam style, klicka för Guds skull INTE på länken. Och absolut inte om det finns några barn i närheten.) Inte ens Eric Saade har lyckats uppnå denna tokiga effekt. Tokiga!


Önskar en en ljuvlig helg!

9 kommentarer:

  1. Åh där var mycket inspiration på en och samma gång - blir otroligt sugen på att baka jag med men tänker att det nog får vänta tills nästa helg. Imorgon blir det i alla fall julmarknad och på söndag är planen att rensa lite (så att jag kan fylla på med julen sen...). Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Vilket underbart inlägg! Happy friday! Nu blev jag sugen på att baka i mängder. :-)

    Kram o trevlig helg

    PS: Jag är också en sån som vill ha riktiga julkort. Varje år brukar jag göra egna i Photoshop som sedan framkallas och jag skickar ut. Tyvärr får jag bara en bråkdel av det jag skickar själv. Folk verkar ha slutat skicka julkort. :-(

    SvaraRadera
  3. sitter här o det riktigt börja rinna i mungipan....jisses vilka godsaker det där whiskeytryfflarna måste jag bara prova...o visst gillar man Gangnam style då spritter det i benen även på en 40 åring hahaha ha en fin helg kram från maja

    SvaraRadera
  4. Vad mysigt att sätta sig med alla dom tidningarna och bläddra på. I morse låg jag och funderade över om man skulle kunna använda träljusstakarna till advent. Snyggt med pepparkakor på. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Du är galen människa! Ska du dra in mig i ytterligare ett fördärv?..."Klicka inte på länken"... Eller hur!? :) :)

    SvaraRadera
  6. Härliga bilder och fin inspiration! Kanske t o m kan få mig att ge mig i kast med annat än färdig pepparkaksdeg i år :)

    SvaraRadera
  7. Whiskytryffel på pinne åker rätt upp på listan över godsaker till glöggfesten!

    SvaraRadera
  8. Ha, ha, låter som en bra dag på många sätt. Lite juldrömmar och sen Gagnam style på det. Super!

    SvaraRadera
  9. Men saffransbiscotti, så galet gott. Kan äta en hel näve på en gång!

    SvaraRadera