onsdag 6 november 2013

Soup of the day


Den här veckan försöker vi skoja till det. Vi kör dagens soppa. Hela veckan. Ni vet ju skeptismen från de minderåriga i den här familjen, det så kallade middagsproblemet. Vi har inte testat allt än, så resan fortsätter. 

- Soppa är inte min grej riktigt, säger femåringen. 
- Men vi försöker. 
- Det är tråkigt att försöka. 

Jaha. Positivt tänkande. Igen. 


Medan de vuxna jublar över sopptrenden är 50% av barnskaran fortfarande "aningen" tveksamt inställda till veckans tema, men en liten person har hakat på och skam den som ger sig. Heja oss!


Månaden började med fisksoppa. Till barnen slängde vi i ris och de vuxna fick Abbas kaviarmx på toppen. Och massa härlig persilja. Vi C-vitamin-boostar. Kris och kaos skulle bryta ut om något grönt infann sig på barnens tallriken. Jag kan inte med ord beskriva katastrofen.   


Lätt som en plätt!

Annas fisksoppa

200 g laxfilé
200 g torskfilé
3 morötter (mindre skivor/bitar)
1 purjo
2 dl crème fraiche
1 buljongtärning eller motsvarande (Renée Voltairs lantbuljong är godast)
ca 5 dl vatten
1 msk dijon
1 msk flytande honung
salt & peppar

Fräs purjo och morötter i grytan. Häll på buljong, vatten och crème fraiche. Smaksätt men dijon och honung. Koka upp ca fem minuter. Lägg i fisken delad i mindre bitar, låt koka 5-10 min, tills fisken är klar. Krydda. Klart!

Pimpa din soppa med valfri topping. Räkor, crème fraiche, kaviarmix, persilja, örtröra... Man kan också servera den som gryta med potatis och ris. Anpassa andelen vatten. 
5 kommentarer:

 1. Åh, så gott! Jag vill genast göra - kan tänka mig att barnen inte jublar dock, men, men - mirakel sker ju dagligen :) Fina och lockande bilder, Anna!

  SvaraRadera
 2. Mitt mellanbarn var "allergisk mot soppa" när han var typ tre. Alla soppor. Men det gick över :) Och nu pratar fortfarande våra förskolefröknar om våra barn som är de enda som önskat sig "grön soppa" (broccoli) på sin önskelunch när de fyller år :) Mirakel sker!

  SvaraRadera
 3. Soppa känns verkligen helt rätt vid den här tiden på året. Verkar som ett riktigt gott recept. Mina barn är mycket nöjda med grönt på tallriken, men fisk det är livsfarliga grejer det! Kramar Liza

  SvaraRadera
 4. Hahaha ~ snabb som en liten räv *blink, blink*. Man blir det om man äter mycket soppa har jag hört - så ät på ni. Här hemma äter vi som du förstår mycket soppa *blink, blink*. Hahahaha!


  Kram.

  SvaraRadera