tisdag 26 februari 2013

Måla porslin


Först målade jag de där rosa barntallrikarna. Idag knäckte Ester den briljanta idén att vi måste ha en kompis-tallrik också. Som det står kompis - kompis - kompis - kompis - på. "Som alla mina kompisar kan ha när dom är här på middag,... Majken, Lily, Oscar, Doris, Judit, Wilmer, Wilma, Lisa,... jag har så många kompisar, mamma, jag är så lyckligt lottat!"  

Ja, det är hon. Snusförnuftig också.


Jag köpte en porslin- (och glas) penna på Inspira som man inte behöver härda i ugn. Efter tre dygns torktid går den bra att köpa i maskin på 50 grader. Dubbelkolla för med en del pennor gäller endast handdisk. Som min pyssel-kompanjon Petra skriver är det en fördel att använda de pennor som man ska härda i ugn (finns på Panduro) för då kan man fram till detta ögonblick ändra sig, torka av och börja om. Gör om - gör rätt. Den pennan som jag använde går vid ögonblicket bra att torka bort, men efter en stund bör man låta sitt konstverk vara. Lagt kort ligger-principen.


Först skissade jag på papper, jag gjorde löv som slingrade sig, prickar som bildade mönster och avancerade harlequimönster som i teorin varit hur tjusigt som helt, men i praktiken blev en ren och skär katastof. Så jag lämnade den idéen och la all krut på små streck. Keep it simple! Om man vill köra hardcore mönster föreslår jag att man målar på smörpapper och sedan kalkylerar detta genom att måla med blyerts på andra sidan pappret tryckt mot porslinet. En bättre förklaring finns här.


En annan tanke var att hålla mig till den färgskalan vi mest frekvent använder. Så det hemmagjorda kan smält in med det köpta. Bortsett de rosa inslagen (och periodvis de blå) (och lite leo, men det passat ju till allt) är det mycket svartvitt så jag inspirerades av Filippa K serie för Rörstand, och favvobloggen Mormorsglamours fantastiska bidrag till Fabriken. För hemmabruk känns det ju helt okej att inspireras, för verksamhet föredrar jag eget formspråk. Tallrikarna fyndade jag på loppis. Det kan vara bra att köpa några extra. För mönster som ser bra ut i fantasin kanske inte blir helt enligt plan.   

Om jag kommer göra det fler gånger? Ja. Om det var svårt? Nej. 

14 kommentarer:

 1. Så himla snyggt! Och kreativt. Imponerad. Om jag kommer att prova? Nja, vete sjutton - tror det överstiger min DIYförmåga - men tittar på dina bilder och tycker om!

  SvaraRadera
 2. En kompis-tallrik... hur söt är hon inte!?!

  SvaraRadera
 3. Viket snyggt mönster och design. Härligt snygga och fräscha. Jag vill prova... Kraaam Pia

  SvaraRadera
 4. Jag är såååå imponerad - vilket resultat!! Heja dig Anna! Det här måste jag prova nu och utan att bränna det lät ju så bra. Nu ska jag sätta igång och pinna dessa fantastiska bilder :)

  SvaraRadera
 5. Vilka fina tallrikar och vilket kul projekt! Börjar direkt fundera på vilka tallrikar som kan undvaras! =)
  Tack för inspon! /Hanna

  SvaraRadera
 6. Jättesnyggt!! Vi har målat muggar här hemma i dagarna, väldigt kul. Och jag håller med, för eget bruk kan man kopiera hur man vill! Om man sedan visar upp och berättar vem man fått idén av är det väl ingen som kan misstycka. Själv blir jag bara glad om någon vill inspireras av något jag gjort.

  SvaraRadera
 7. Men vilken fantastiskt kul grej! Har länge velat måla på porslin men avfärdat det eftersom jag kommer ihåg hur omständigt det var när mamma gjorde det på 80-talet. Det här verkar ju busenkelt och måste testas! Liza

  SvaraRadera
 8. Det blev riktigt snyggt! Ni har verkligen legat i och hunnit dekorera massor. Så kul att se! Tack för de fina orden, det gjorde mig jätteglad.
  Kram
  Helena

  SvaraRadera
 9. Så snyggt!! Jag har bara testat lite men kommer nog att fortsätta inom kort:) kram på dig!

  SvaraRadera
 10. Super snyggt!!
  Duktig ni är!

  Måste jag testa någon gång.

  Ha det så gott
  HannaH

  SvaraRadera
 11. Så fina tallrikar! Det borde testas här hemma.. :)

  SvaraRadera
 12. Wow, så snyggt det blev. Grymt imponerad över dina dyi-talanger! :) Får nog lov och pröva det här och grämer mig över att jag inte köpte med några av de där superbilliga vita kopparna jag hittade i helgen... ;D Tack för info och inspo!

  Kram

  SvaraRadera
 13. Men så fint! Jag måste testa det där. Jag har alltid konstant porslinidentitetskris, så skapa sitt eget kanske är rätt väg att gå :)

  SvaraRadera