måndag 18 mars 2013
Lemon curd, del två
Här kommer den, efterrätten so just nu ligger överst på min desserlista... med fluff och allt.
Vaniljparfait med lemon curd och italiensk maräng
ca 8 portioner
Parfait
4 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver (motsvarar 1 vaniljstång)
3 dl grädde
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker, vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten försiktigt. Fördela i formar, och ställ att stelna i frysen minst 4 timmar. Ta fram ca 20 minuter innan servering.
Lemon curd, se recept här
Maräng
2 äggvitor
3/4 dl + 3/4 dl socker
1/2 dl vatten
Vispa äggvitor och 3/4 dl socker ca 10 minuter. Koka under tiden vatten och 3/4 dl socker till sockerlag (120 grader). Håll den kokande sockerlagen över äggvitorna och vispa till smeten är kall. Lägg i spritspåse.
Ta ut "glassen" ur frysen ca 20 minuter innan servering. Toppa med lemon curd och spritsa marängen på toppen. Bränn av med gasolbrännare.
---
Ulrika tipsade om att man kan lägga vaniljglass i botten (i stället för parfait) om man vill komma undan ett moment. Smart, men lite fuskigt. ;)
Receptet kommer från Allt om Mat, nr 4-2013. För övrigt ett superbra nummer, sprängfyllt med härlig påskmat.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det ser riktigt riktigt gott ut. Älskar också lemon curd. Jag ska definitivt testa ditt recept.
SvaraRaderaSom jag väntat på det här receptet! :)) Att bli bjuden på menar jag, mitt på dagen på en vardag - thi hi!
SvaraRaderaVi ses imorgon - kram!
Ohhhh...så god den ser ut!!! Måste absolut prova till helgen! Tack för tipset.
SvaraRaderaKram Mia
Ser otroligt gott ut, nu blir jag sugen
SvaraRaderaHa en fin vecka. // Lissen
Gasolbrännare? När blev det något man man bör kunna plocka upp ur besticklådan? Jag tror jag håller mig till recept där jag inte riskerar att sätta eld på inredningen. Inte så mycket för inredningens skull, mer att det känns opraktiskt med lägenhetsbrand. Förvånar mig inte att du äger en dock. Har du anmält dig till Hela Sverige bakar än? Glömde fråga det förut. Puss
SvaraRaderaGott och snyggt! Den ska testas nästa gång det är dessertdags. Trevlig tisdag till dig.
SvaraRaderaDen här fluff-historian är galet god. Och ja, ja, ja - vaniljglassen är så klart fusk, men är man som ja som kommer på desserten ca 1 timma innan gästen dyker upp så är det en himla fiffig liten hjälp att köpa ett paket glass.
SvaraRaderaDet andra går ju snabbt att fixa till, även om man känner sigs om en bläckfisk när man ska vispa öppet OCH hålla koll på att sockerlagen blir 121 (!!!!) grader - innan de slås samman :))
Tjingeling, nu kör vi! Ses snart ... kram.
Men hjälp, här sitter man tisdag morgon och vill äta efterrätt till frukost. Vad otroligt vackra dom blev också!
SvaraRaderaLÅter som nått to die for!
SvaraRadera