söndag 17 mars 2013

Lemon curd, eller del ett av kommande favoritdessertrecept


När jag var gravid första gången hade jag en cravings. En enda. Inte den mest fettbildande. Varje kväll skivade jag upp en citron i klyftor och sög i mig. Min kropp skrek efter citron. Det var då jag upptäckte lemon curd. Vilken gudagåva! 


Konstigt nog har jag aldrig gjort egen förrän jag skulle baka en dessert som innehåll just lemon curd. På pappret såg det oförskämt enkelt ut. Det var det också. Så man kan säga att detta är del ett av ett fantastiskt dessertrecept.. Men utöver härliga desserter och bak går det alldeles utmärkt att ha på mackan, till skorpan eller till nybakade scones. 


Lemon curd:
zest av 2 citroner
1 dl pressad citron
3 ägg
2 dl socker
100 g smör

Gör så här:
Skölj, riv skalet och pressa (1 dl) citron.
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt citron (zest + saft) i en kastrull och värm under omrörning (vispa) tills det tjocknar. Det kan ta tid, så ha tålamod.  
 Vispa i smöret i små klickar och sila bort skalrester. Låt svalna och håll på tåt glasburk.

Med eller rutan cravings gillar jag (uppenbarligen) syrliga saker, så nästa gång tar jag hälften av sockret. Den här varianten blir ganska så söt.  



Receptet till min bästaste dessert kommer i början av veckan. Lovar.
Idag är det söndag och det råder sedvanlig bildfrossa i Fabriken, ta gärna en titt där.

15 kommentarer:

  1. Ja det är ju så gått och perfekt att ha i bakverk. Är en riktig citronfantast! Önskar dig en fin söndag. Kram Nina

    SvaraRadera
  2. Åh vilken härligt gul färg det var i dess bilder! Mums, undrar hur det blir helt utan socker, måste nästan pröva... är inte heller så förtjust i sött. Tack för tipset! :)

    SvaraRadera
  3. Fint och smaskigt....får bli att gå loss på citronerna här någon dag och testa ditt recept!

    SvaraRadera
  4. Hjälp vad gott det ser ut!
    Och vilka fantastiskt fina bilder!!! :)
    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Alltså. Lemon Curd. En av mina laster. Hur skall jag nu gå vidare efter sockerdetox? Time will tell :) Fagra bilder, Anna. Gillar rosetten. Så fin gul nyans.

    SvaraRadera
  6. Åh, jag håller med. Så gott. Lemon curd måste vara den perfekta kombination av syrligt och sött. Mums! /Hanna

    SvaraRadera
  7. Hur fint var inte det här då, Anna!? Lemon curd har som sagt stått på min Att testa-lista länge. Kanske dags att få ändan ur nu. :)

    Och stackars lilla H som fått kopporna nu! Men som sagt, lika bra att beta av skiten så har ni det gjort sen. När Viggo fick vattkoppor för nåt år sedan så smittade han ner min 20-åriga lillebror. Det var då tydligt att det som man hört att sjukan är värre ju äldre man är stämmer. Man vill INTE ha vattkoppor som vuxen! Så alltså: Grattis Harry som slipper få vattkoppor som vuxen! ;)

    SvaraRadera
  8. Och vet du, jag gjorde 'din' flufffluff igår som dessert, men hann inte göra parfait. Så jag körde med lite finare vanlijglass. Och shit pommes. Det blev lika gott det! Så det kan du ju tipsa om om man nu inte är lika planerad som du är ;) mer som jag, lite så där slänger ihop efterrätten skjutandes från höften när alla sitter vid dukat bord och väntar .... *ler*

    Stor kram, från hon som åt gelato limone VARJE dag för någon vecka sedan. MUMS.

    SvaraRadera
  9. Får jag gissa att du väntade en dotter? Jag drack litervis med apelsinjuice när jag väntade vår dotter. När jag väntade sonen så hade jag däremot inget citrussug alls. Däremot pommes frites...

    Tack för receptet.

    Ha en fin söndagskväll!

    SvaraRadera
  10. Åh, gud som gott. Älskar allt med citron och i synnerhet lemon curd. Med andra ord ser jag väldigt mycket fram emot del två. Läckra bilder! :) Kram

    SvaraRadera
  11. Men så gott! Och vilka fantastiskt härliga bilder! Du kan du!

    SvaraRadera
  12. Jag hade lemoncurd mellan två marängbottnar en gång. Och så lite grädde på toppen. Slank ner utan problem kan jag säga. Grymt!

    Kramar

    SvaraRadera
  13. Gjorde "din" lemoncurd i går, galet god! Lyfte pavlovan till oanade höjder... Glad att hitta ett recept som var enkelt och smidigt!!! Sen var det ju bonus att kunna kleta den på ett digestivkex imorse ;) Lär göras om!
    //Elin

    SvaraRadera
  14. Mmm vad gott!!
    Ha en fin helg
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera