tisdag 22 mars 2011

Tisdagstema; konst och vad är konst för mig?


Tisdagstemat i Fabriken är konst idag. När jag var sexton år tog mina föräldrar mig till Salvadors Dali's museum i Figueres, Spanien. Huset var dockskåpsrosa och stora vita ägg bildade en mur runt kanten på taket. Jag var bländad. Hela upplevelsen var enastående. Jag tog massa bilder. Och jag köpte planscher. Och vykort. Planscherna satt sedan uppe i många år. Jag älskade de knäppa formerna, och de sagolika, orealistiska skapelserna. Jag förstod aldrig varför, och la heller aldrig någon tid på att ta redan på varför.

Jag tror att det fortfarande är så för mig. Jag gillar vissa saker bara. Jag söker ingen förklaring och skriver heller inte under på att jag ska gilla det för all framtid. Oftast ändrar jag mig. Jag vill byta om, förnya och därav är dyr konst inget vidare bra alternativ för mig.


Jag gillar personliga grejer; fotografier, teckningar, menyer, gamla kvitton. Jag klipper i tidningar, och i böcker. Jag köper vykort och gör själv. Den bruna inramade bilden är ett foto från en bok om prisbelönta reklamfotografer. Texten hittade jag på ett vykort i London och fick aldrig tid att köpa det. Fick helt enkelt skriva en egen. Så kan det gå.

Och Salvador Dali, ja, det var han med den knäppa mustaschen.

5 kommentarer:

 1. Håller helt med dig. Dyr konst ger mig prestationsångest. Foton är den absolut i särklass finaste konsten tycker jag. Allra helst på dem som man tycker allra bäst om dessutom :)

  kram / kristina

  SvaraRadera
 2. Så kul att komma in här och bli påmind, om när jag var på Dali-utställning... i Norrköping! Ha, ha, kanske inte lika glamouröst som "the real thing", men det var en härlig upplevelse ändå. Du påminner mig också om den fina menyn, från restaurangen som inte hade någon särskild hämtmeny... så då fick vi ta med oss en av deras vanliga?! menyer hem. Den är alldeles glossig & glittrig och ska definitivt ramas in. Tack för fina tankar om konsten i vardagen! Och påminnelserna... :)
  /helena

  SvaraRadera
 3. Hej! Har också varit på det där muséet och blivit bländad, men jag föredrar riktiga ansikten på mina väggar och minnen. Gärna uppblandat med någon tavla. För några veckor sedan fick vi till en fotovägg i vardagsrummet (bara 2,5 år efter vi flyttade in). Mitt i allt sitter en papegojtavla som Bengts gammelmoster har målat. I like it! Puss och kram

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig. Foton hos oss också och så barnens skapelser förstås!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Ha, det var ju kul att det blev precis så som texten menade :)

  Och fint blev det!

  SvaraRadera