tisdag 10 januari 2012

Choklad-clafoutis med fikon, känn på den!


Visst låter det som något som Leila slänger ihop tillsammans med sitt mest naturliga tv-smile? Clafoutis, tjusigt värre. Och inte alls svårt, jag lovar! Och sen gör de sig så bra på bild också, mina små födelsedagspresenter från Le Creuset som jag visst tiggde till mig i någon önskelista. Mycket praktiskt! Och stort tack till mannen som läser på så flitigt. Och jo, jag fick även den stora grytan, så nu blir det mustiga långkok för hela slanten.



Choklad-clafoutis med fikon, 6 portioner

6 fikon
200 g schyst mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

Sätt på ugnen på 175 gr. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Vispa ägg och socker till en ljus smet. Rör ner den smälta chokladen. Vispa ner vetemjöl, vaniljsocker och grädde. Blanda väl.

Häll smeten i små ugnsformar (fyll max 2/3 av formen) och tryck i delade fikon. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt svalna och servera med lättvispad punschgrädde.

6 kommentarer:

  1. Men herre Gud, människa! Det fattar du väl att du inte kan lägga ut bilder på såna där läckerheter när jag sitter här på jobbet och håller på att dööö av hunger blandat med ett akut godis- och chokladsug! Inte snällt! ;-)

    SvaraRadera
  2. Men guuuud så gott det ser ut! Nu vet jag en rätt vi kan göra i våra Le Cruiset som vi aldrig använt. (pinsamt!) Fick dem av svärföräldrarna för två jular sedan...

    Ha en fin dag! :)

    SvaraRadera
  3. Åååååååh! Varför bor ni inte i närheten? Kram S

    SvaraRadera
  4. Himlans fina bilder. Le Creuset gör så många finheter. Vi har en stor gul gryta med lock, till och med enkel köttfärssås blir lyx i den. Kram Lina

    SvaraRadera
  5. herrejisses så mumsigt!Kram Karin E.

    SvaraRadera
  6. Läser ikapp, åh detta recept är precis vad jag behöver. fick oxå sånna i julklapp efter att nån läst ett spontant utrop på bloggen men har inte riktigt haft nått recept att slänga ner i dem. Helgen är räddad :)
    Ha det fint!
    Kram Cecilia

    SvaraRadera