söndagen den 30:e september 2012

Söndagsbilden #39


Veckans vackraste promenad. Bara 30 minuter från min dörr. Zetas trädgård. Jag kan inte beskriva det med ett ord; en oas. En oas helt klart svårt att hantera. Huvudet går som en helikopter, snurr-snurr. Här var det vackert, och här. Kameran gick varm kring alla dessa trädgårdsstilleben och jag misstänker att fler bilder från den här dagen kommer publiceras. Fler besök lär det också att bli.


Stora korgar. Hur snyggt som helst. För att inte tala om alla dessa röda lövverk. På något sätt har verkligen storleken betydelse. Ju större krukor desto maffigare på något vis. Just nu kan man verkligen fynda stora krukor.


Och rost. Är det för att det är höst? Kanske.Vackert. Nästa helg är det minsann höstmarknad och äpple-bakad-tävling. Helt plötsligt finns det ett forum där jag kan bidra. För alla som känner mig vet att numera är jag bättre på att hantera decilitermått än trädgårdhandskar. 


Mitt bidag till Fabrikens söndagsbild

Önskar er en underbar söndag!

*



lördagen den 29:e september 2012

Bordeaux goes Barcelona


Trots värme och sensommar, kanske till och med poolhäng lockar inte ljusa pastelllack mer. Jag tar med mina hösttoner, Luxembourg garden och Rive Gauch Green och målar naglarna med Essie Bordeaux.

Tror minsann att jag kommer hem med några nya lack även från den här lilla utflykten. Jag har några högt upp på önskelistan.

Jag är en av dem som inte gillar att sticka ner fingrarna i en burk för att ta bort lacket. Mina nagelband och fingertoppar är lite som prinsessor på ärten, oerhört känsliga. Min ständiga resekompis är i stället burken med färdiga pads från Mavala. För övriga en favorit även på hemmaplan.

fredagen den 28:e september 2012

Vilken vecka va


Om han tror att han kan få mig på gott humör med skaldjur, ...så tror han alldeles rätt. Jag hoppas på krabba, menönljer med med det som vår exellenta fiskbutik har att erbjda. Man blir sällan besviken på deras råvaror. Som svar på tal har jag bakat en amerikansk äppelpaj. Recept kommer om den får godkänt. 
Bild från Knaada.se


På tal om råvaror hade jag den stora glädjen att ropa hem två fina vinster i veckan. Snacka om storslam.   Först vann jag ett print hos fantastiska Knaada och nu fnular jag lite på vad vilken av alla härliga print det kan tänkas bli. 

Bild lånad från Volang

Som om inte det vore nog vann jag också två böcker inne hos Volang-Linda. Den ena var Sophies mat, om årstidsmat.Tydligen ehh... har jag lovat att jag ska laga en rätt om dagen i den nya kokboken...om jag vinner. Jösses, skrev jag verkligen varje dag?! Lite som ljuvliga filmen Julie & Julia, som jag skrev om här. Hur ska detta sluta? Hysteriskt. 

På tal om hysteriskt låg det 738 plagg på Tradera om man sökte Lindex/Missoni dagen efter lanseringen. De flesta plagg gick för över ny-pris. Hysteriskt, om ni frågar mig. 

Den andra boken som jag vann; Nyfixat, 57 projekt för dig som gillar återbruk låter mycket spännande. Vilken vecka va, köp en lott liksom.

Bildkälla

En mysfilm som Helena också skrev om här är Laxfiske i Jemen. Fint foto, söt story och sen har jag verkligen en crush på Emily Blunt. Med andra ord, rekommenderas.


Med det önskar jag er en fantastisk fredagskväll!


Psst! Om ni vill ha en fredagsdos ögongodis rekommenderar jag ett besök på webbshopen Toast som just Volang-Linda tipsar och visar ett urval bilder från idag.

torsdagen den 27:e september 2012

Torsdagstema: belysning


I dag är det tema belysning i Fabriken. Vårt hem tillhör den pepprade sorten. Fullkomligt sönderpepprat. Det sitter spottar i varenda rum utan de två pyttiga barnrummen. Jo, det är sant. Huset är nerlusat av spottar. Överallt. Tyvärr är det just taklampor som jag brukar förälska mig i och det blir så klart svårt i ett spott-bombaderat hus. Typiskt!


Så bestämde vi oss ändå tillslut att vi, trots alla tusen takspottar, skulle få till belysning över köksbordet. Fina taklampor. Efter mycket velande slog vi till på Work lamp från Design House Stockholm. Detta var ungefär sju månader sen. De ligger fortfarande i var sin kartong. Hoppla!


För de var ju inte alls tänka som taklampor. Nähä?? De har ju vanlig kontakt med dimmer på, och jättelång sladd. Jaha, då får vi ta hit en elektriker då. Och på den vägen är det. Fortsättning följer, med andra ord.

Titta in i Fabriken, där är det ljus och belysning i fokus idag.

onsdagen den 26:e september 2012

Finns det några Barca-tips?

Små kläder till grabben från Zara.

Vi har en liten herre i huset som växer så det knakar. I alla fall på längden. Tur för mig att jag ska till Zara-land snart. Väldigt snart. På måndag. 

Café con leche i stället för latte. Passeig de Gràcia i stället för Långängsvägen. Parc güell i stället för lekparken. "Una cerveza por favor", för öl sägs vara det bästa för amnings-trasigt håret. Gott också. Till tapas.

Har ni några Barce-tips? Tänk två hungriga barnvagnsrullande mammor som gillar god mat och vackra miljöer. Och shopping. Och bakverk. Och vacker inredning. Och snygga hotell.

Alla tips välkomnas med vidöppna semesterarmar.

Mucho gracias!

tisdagen den 25:e september 2012

Nu börjar det bli dags att städa bort resterna


Dopet börjar kännas avlägset nu, men kvar dröjer spår från festligheterna. Rester i matväg är sedan länge uppätna, men nyinköpta pallar står fortfarande staplade i köket. De turkosa kommer att agera sittplatser på utsidan nästa sommar och de ljusa i trä sprids ut i hemmet. Någonstans. Det är ju så käckt med extrapallar lite var stans...

Jättefina tyget Emmie (med inspiration från ett visst moodboard) här kallad; duken, är fortfarande ofållad och ligger och väntar på en kantsöm. Det fiffiga tårtfartet är nermonterat, och två sekunder senare är det platt som en pannkaka och tar i princip ingen plats alls. Compact tårtfat.

Bokstavsbanner från Mokkasin är fortfarande en klar favorit som med enkla medel tar plats. Me like. A lot.

Framkallade foton med harlequinmönster som skulle hålla ihop med samma temat som inbjudningskorten ligger utspridda lite här och var. Jag använde dem på bordet under blomstergrupper och har inte hjärta att slänga dem. Ester och jag lekar att det är utländska pengar. Stora pengar. Om det ändå vore sant.  


Man kan lätt säga att smörgås är min favoriträtt. När jag tänker efter har det alltid varit så. Såpass mycket favorit att jag som barn fick ha mack-ranson. Max tre, eller var det fyra (?) per måltid. När Ester döptes bjöd vi på räkmacka och nu, tja, menyn blev en blandning av smörrebröd och after noon tea eller nåt. Rostbiff, tryffelmajjo, lax, pepparrot, brie, fikon, svärmors biskvier, mina macarons och lakrits pannacottan.


Jag fick skäll av kompis C att jag skrev om dopet och inte visade annat än mat, blommor, mat och blommor. En och annan dessert men inte barnet i fråga en endaste gång. Så här har du laguppställningen på front-row; fader, moder, storasyster, "tvilling-kusin", huvudpersonen, underbara gudföräldrar och givetvis, präst.






Macarons för dummies, del 2 - receptet och hela klabbet


Här kommer det, mitt bäst-i-test-macarons-recept! Glöm nu inte. Läs noga. Var noggrann. Allt om förberedelser och vägen till att våga kan ni läsa här - för precis som Petra säger så är detta lite av en materialsport.

Lycka till!

Grundrecept - Macarons
120 gr äggvita, uppdelad i två skålar, jag förtydligar 60gr + 60gr
35 gr strösocker
150 gr strösocker till sockerlag
50 gr vatten
150 gr mandelmjöl (finns i de flesta välsorterade mataffärer)
150 gr florsocker

Jag väger och häller upp allt i små bunkar först.

Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan.
Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader (nej, det är inget skämt. 118 grader! Exakt.)

Under tiden (jag vet, sjukt besvärligt för att inte tala om stressande); vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin eller med elvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.

När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret kan stelna. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara tjock i konsistensen. Och glansig.

Tillsätt hushållsfärg om du vill.

Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet och ev. smaksättning.

Vänd försiktigt ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket!

Trä en spritspåse över en kanna och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna 5kr-klickar med smet på bakplåtspapper (rita på baksidan av pappret om ni behöver hjälp med storleken). Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas, det hjälper till att hålla formen och ge den där "foten" de ska ha. Om de har en liten topp från spritsen kan du försiktigt släta till den nu när ytan med blött fingret.

Sätt ugnen på 160 grader under tiden. Grädda i 10-15 minuter. De ska vara fasta på ytan och fått en "fot". Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret. Det är först nu du vet om du har lyckats. Med stressrosor på halsen, hög puls och lite lätt åverkan i armhålan är det nu dags för det mindre avancerade momentet; smörkrämen.


Smörkräm 
110 gram smör, rumstempererat
5 dl florsocker
1-2 msk mjölk (eller någon likör)
ev. färg och smaksättning, se förslag nedan**

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt färg och 1 msk vätska. Rör ihop och tillsätt eventuellt mer vätska för att få en konsistens som går att spritsa. Fyll en spritspåse med krämen.

**
Hallonmacarons: röd hushållsfärg 2 msk hallonsylt (jag testade också att värma grädde, smält vit choklad och tillsätt mosade hallon - enligt mig - för sött & för löst!)
Choklad- och hasselnötsmacarons: 2 tsk kakao,  2 msk nutella,  1 msk kakao
Pistagemacarons: Pistage-essens, efter smak, grön hushållsfärg
Lakritsmacarons: Svart hushållsfärg, lakrits-essens efter smak,  2 tsk Sambuca
Violmacarons: Lila färgpulver, violessens efter smak (det går inte så bra att blanda röd och blå hushållsfärg - tro mig, det blev beige)

Tyvärr inte hittat eller testat någon bra med passionsfrukt, Karin!

I Stockholm finns Stockholms Essencefabrik på Wallingatan 14 - utbudet på smaksättning och färgmedel där är enastående!


Och vad gör man nu med alla äggulorna som blir över? 
1. Spagetti carbonara
2. Egen vaniljvisp (äggula, grädde, vaniljstång och vaniljsocker)

Och psst! Detta är en helt ovetenskaplig guide. Jag tar inte, notera inte, på mig macarons-proffshatten. Jag har bakat fyra gånger. FYRA. Jag är alltså ingen fullbordad Roy Fares, heller ingen Leila bakar. Men en sak är säker - kan jag, kan ni.


The End. 

måndagen den 24:e september 2012

Vi snackar 124,50

Bildkälla: H&M

Jag lyckades knipa finaste kappan på H&M-rean. 124 riksdaler. Inte klokt. Såpass galet att rean bara gäller i tre dagar och nu är det visst bara två storlekar kvar. 122 och 128. I fall någon är sugen.

I morgon släpps Missoni-kollektionen på Lindex och ska jag roffa åt mig några mönstrade plagg online

Macarons för dummies, del 1 - förberedelser


Många som inte känner mig 'på riktigt' skulle kunna tro att jag var född med bagarmössan på. Icke. Till och till några av de som känner mig sedan barnsben har glömt bort att jag faktiskt inte bakat speciellt länge. Jag var en dyslektiker på allt inom bakning. Ord som bakpulver, jäsning, varmluftsugn fick mig att svettas utan like och bokstavligen ta sjumilaravstånd. Jag har alltid gillat desserter och har gett mig på det mesta i den frysta sektorn såsom parfait, glass, fromage... En av mina specialitéer har genom åren varit cheesecake.  

Men bakning. Nähä. När jag blev gravid med Ester, 2008 trodde jag att livet som mammaledig skulle bli urtrist och fullt med rastlös tid. Jag bestämde mig för två saker. Jag ska lära mig baka och jag ska lära mig lite om blommor. Både kändes som gigantiska kliv, men eftersom jag nyåret innan lovat mig själv att lära mig gå i 8 cm klack (och lyckats!) så visst jag att ingenting är omöjligt.  

Jag menar allvar. Jag hade aldrig bakat vare sig sockerkaka eller kanelbullar. Någonsin. 


Sagt och gjort. 2008 började jag baka. Muffins, eller den modernare varianten, cupcake blev min första hangup. Jag har nu bakat hundratals. Sen flöt det på; morotskaka, semlor, tårtor, äppelkakor, dumledrömmar, annanas- och bärpajer. Inte ens jäst gjorde mig skakis, jo lite kanske. Men jag vågade. För bakning handlar om två saker; att våga och att vara noggrann. Det sistnämnda tusen gånger svårare för min del.  

Så inför min macaronskarriär, som började för några veckor sen, behövdes en rejäl mental laddning. Nu skulle jag 1. våga och 2. vara så jäkla noggrann som det bara går.

Jag la mycket tid på research. Läste recept och recensioner. När första försöket (jag vågade mig bara på halv sats) blev fantastiska trodde jag inte att det var sant. Eufori är den närmaste beskrivningen. Så vid tillfälle nummer två vara jag så full av självförtroende att punkt nummer 2 fick sig en törn. Jag lekte mäster-kock och missade 'småsaker' i receptet och baket gick, mycket riktigt, åt skogen.

Förberedelser
Dummies som jag har (tyvärr) ingen tjusig Kitchen Aid hemma, men det gör ingenting. Det går bra med elvisp. Däremot behöver du en digital kökstermometer - det gör ingenting om den vanligtvis används till oxen - den går alldeles utmärkt till sockerlag också. Du behöver en köksvåg. Jag köpte min på Clas Ohlson och den är toppen!
Du behöver en bra sprits. Nej, här kan man inte komma dragande med en plastpåse med hål. Nej.
Jag har en från GastroMax och den är fantastisk. En sil för att sikta mjöl. Ta ingen liten fjutt, då blir man skogstokig. Köp en rejäl annars kan du addera 25 minuter bara på att sikta mandelmjöl och florsocker.

Mandelmjöl? Ja, det är ett måste och det finns idag de flesta välsorterade butiker.

I morgon kommer; Macarons för dummies, del 2 - receptet och hela klabbet.

Till dess - om ni vill och vågar - ladda.

söndagen den 23:e september 2012

Söndagsbilden #38


Försöker klämma fram något med innehåll. Saknar ord. Det händer sällan, men idag finns det ingenting på lager.
Så i dag blir det bild. Bara bild. 

Fler söndagsbilder i Fabriken
Hoppas att ni haft en fin helg!

*



fredagen den 21:e september 2012

Nästan som khaki



I oktober öppnar Sephora sin första butik i Sverige, i Täby Centrum. Första tanken, vad kul, men vid närmare eftertanke kommer troligtvis sminkhimlen lite att tappa sin glans. För mig hör det semester till att besöka Sephora. Jag blir inte alls lika sugen på hemmaplan. Jag tycker inte att Starbuck's känns exotiskt alls på centralstationen i Göteborg. Jag vill inte ens gå in. Det är inte samma sak.

På tal om exotiskt. Helt plötsligt känns pastelliga och neoniga lack inte lika kul längre. Naglarna vill liksom följa prynadskålens och ljungens färg. Eller i detta fall höstjackan. 

Senaste tillskotten i min samling är Rivegauchegreen, nr 605 från L'orèal. En kaki-färgad budgetvariant. 

torsdagen den 20:e september 2012

Torsdagstema: Höstplantering





Jag hade liksom en ambition att den här mammaledigheten skulle jag ägna vissa områden mer tid. Trädgården var en sådan sak. Innan semestern köpte jag ett helt lass blommor bara för att det skulle se "bebott" ut när vi åkte på road trip. Tack vara det knasiga sommarvädret överlevde dessa håll-tjuvarna-borta-blommor hela sommaren. Varken eftertanke eller omsorg lades således ner på sommaren planteringar.

Så kom hösten. Och dopet. Och hela huset fullt med folk. Det skulle piffas på både utsida som insida, åtminstone skulle det vara fina blommor i krukorna utanför dörren. Så snacka om quick-fix. Gubben på torget sålde på mig allt som fanns under kategorin "tåligt". I år fick jag lära mig att det finns något så vackert som silverek och att kärleksörten som sitter i rabatten kanske kan överleva till nästa år. Det är möjligt, inte säkert. Mellan amning och hämtning sattes växterna i jorden. Pust, sådärja!

Så ljung, prynadskål och kärleksört trängs i plastkrukorna som jag måste komma ihåg att ta in innan kyla och frost anländer. Ljung och kärleksört planterade jag i "min rabatt".  Ja, jag kallas den så - min rabatt - för jag har stora ambitioner där inför framtiden.


Betydligt mer genomtänkta höstplanteringar hittar ni i Fabriken idag.

onsdagen den 19:e september 2012

Pannacotta med lakrits


Efter att dekoration av de små plastglasen var avklarat gällde det att fylla dem med det smarrigaste jag kunde komma på. Hmm.. en väldigt god smakkombo är hallon och lakrits. Färdigdiskuterat.

Choklad och viol fanns redan representerat på dop-dessertbordet. Så valet var givet. Lakritspannacotta med hallon. En perfekt dessert när man är många och går finfint att förbereda, gärna redan dagen innan.



Recept, ca 4-6 portioner
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
1/2 dl socker
3 st gelatinblad
Lakritsessens efter smak (från Stockholms Essencefabrik)
Färska hallon

Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön.
Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten.
När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Ta ur stången.  Låt svalna och smaksätt med essens.

Häll upp i portionsformar och ställ i kyl ca 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat.
Mosa hallon och garnera före servering.

Om det känns lite för fett med bara vispgrädde kan man använda mellangrädde.


Och så morgondagens i-landsproblem.
I morgon kl. 21 börjar Hela Sverige bakar på Sjuan, strax efter andra avsnittet av Kockarnas kamp. Mycket nöje för matälskaren, men problemet är att kl. 21 sänds även New Girl med bedårande Zooey Deschanel och krockar således med Hela Sverige bakar. Eftersom jag är lite småkär i Zooey/Jess får vi verkligen se vem av sötsakerna som vinner min tittarsiffra i morgon. En sak är säker, Dallas får absolut ingen mer av min dyrbara tid.

I morgon är det också tema Höstplantering i Fabriken.

Psst! Har äntligen blivit med ny header - vad tycks?

tisdagen den 18:e september 2012

Enskede Gamla Matbod



Halstrad Röding med kantareller, citron & saffranskräm samt dillslungad potatis

Inga förväntningar. Inga stora rubriken. Ingenting som förstörde mitt första intryck. Bara en fullsatt, gemytlig restaurang som kändes lite som att stiga in i någons vardagsrum. Lite generad ursäktade jag mig över oanmäld barnvagn, f'låt, men fick bara ett stort leende till svar. Ljuvligt. 

En kille från Bo Kaspers flyttar så gärna. Han skulle ändå bara dricka ett glas rött och skriva lite. Han infriar alla  mina låtskrivarromantiska drömmar om hur musiker har det. Vi får bästa platsen och Harry kan övervaka både mamman och maten. 

Efter att länga velat mellan marulk och röding väljer vi båda två. Smakar av varandra. Är precis så där romantiska som man bör på sin bröllopsdag - utan att mata varandra. Där går gränsen. Båda rätterna smakar ljuvlig. Min amerikanske smöriga Chardonnay gifter sig med den rosa fisken. Allt är perfekt. Upplägg som sällskap.  

Liten chokladmousse med rårörda hallon

Liten chokladhimmel som serveras i ett snapsglas med hallon i botten, en variant jag garanterat kommer anamma hemma vid vårt köksbordet. Moussen gav mersmak och upplägget inspiration, på pricken precis som det ska vara. 

Enskede Gamla Matbod, vi kommer tillbaka. 

måndagen den 17:e september 2012

Jo, det är sant. Briepaj.


- Är det vad jag tror att det är?
- Jovisst, det är briepaj, hur gott som helst.
- Är inte det lite mastigt?
- Jo, det stämmer.

Mastig, men ändå väldigt god. Ungefär som prinsesstårta.
Jag älskar att laga paj. I bland glömmer jag bort det eller tycker att det är lite kladdigt att göra pajdeg utan en matberedare. Men inte den här pajdegen, den rör du lätt ihop med en spade. Busenkelt och funkar med vilket fyllning som helst.

Recept kommer här.

Deg:
1 dl neutral olja
1/2 dl mjölk
3 dl mjöl (jag tog 2 dl vetemjöl + 1 dl rågmjöl)
1/2 dl linfrö (högst valfritt, men jag gillar tuggmotstånden bland all ostmassa)
Lite salt.

Blanda ihop, tryck ut i pajform, låt stå en stund i kylskåp.

Fyllning: 
3 st ägg
3 dl mjölk
En hel (japp!) brie, ca 200 g.
Salt + peppar

Dekorera pajen lite piffigt med osten, blanda ägg + mjölk, håll på. Krydda och tjoff in i ugnen på 200 gr i ca 30-40 minuter.

Den här pajen kräver verkligen en side sallad. Verkligen. Annars blir det liksom bara ost. Inte för att det är på något vis fel, men en sallad lyften liksom hela klabbet.

För icke-veggo-alternativ serverar jag med en god seranoskinka eller rostbiff.

söndagen den 16:e september 2012

Söndagsbild #37


Det är liksom alltid samma känsla dagen efter ett stort kalas. Lite vemod. Lite sorgligt. Lite trötthet.  Fast inte direkt efter, då är jag euforisk, näst intill hög på kalasruset. Jag som älskar planeringen inför  tycker att förberedelserna och småpiffet är nästan samma, fast bara nästan, samma festlighet som självaste högtiden.

Dagen D går ofta så snabbt - oavsett om vi talar bröllop, resa, dop eller en överraskning - så det gäller att verkligen stanna upp och njuta när den väl inträffar. För vips är den över och allt vi ha kvar är eftersnacket och bilderna.



Jag ska visa mer från dopen en annan dag. Nu pågår eftersnack, konsumtion av resten från dessertbordet, mannens långkokade revbenspjäll och bildvisning. Och kanske ger vi Beck en chans. Bara för att det är söndag.

Fler söndagsbilder i Fabriken

torsdagen den 13:e september 2012

Torsdagstema: HALL


Hall, hur sjutton tänkte Tina och jag när vi klubbade hall som första torsdagstemat i Fabriken? Alltså det är ju precis som Tina skriver, väldigt mångas akilleshäl. Så även i detta hus. Vet ni, vi tänkte liksom att vi börjar från början, på hemmets startruta och visst är tanken tjusig, men alla verkar inte uppskatta denna klockrena logik. Vi ber om ursäkt och hoppas att nästa veckas tema, höstplantering, ska kännas bättre.

Hur bra vår förvaring än må vara i teorin funkar den odugligt i praktiken. Jag skapar lådor och knapprar dymo-lappar så att tummen blöder. Föga effektfullt. Det spelar liksom ingen roll. Strumpor ligger på hallgolvet, barnvagnen står parkerad ett steg innanför dörren och vi har jackor och skor för att kunna förse ett större varuhus med varor!

Det handlar nog mest om det - vi har för mycket grejer!

Jag inbillar mig att en stor inbyggd garderob är frälsningen. Att den ska lösa hela familjens logistikekvation. Jag tror att frälsarens namn stavas skjutdörrar och golv-till-tak-förvaring. Men innan vi tänker om och bygger nytt får vi allt nöja oss med en halv dags städning, rensning och gömma saker innanför någon proppfull dörr innan hallen är någorlunda fotogenisk. Smile!


När man kommer in blir man i alla fall väldans glad över tapeten som hälsar välkommen. Hej och välkomna, jag heter Manuel Canovas! Och vem behöver paraplyställ när väskor och gummistövlar fungerar så bra?


Den fula termostaten som jag retar ihjäl mig döljs enkelt med en solhatt. Smart kan tyckas. Tja. Kom-ihåg-klämmorna behövdes rensas för länge sen. Typ våren. 2010.


Kakfat i våningar (!) för nycklar, solglasögon, nappar, trollspö och sådant som man vill dumpa någonstans när man kliver innanför dörren.


Så tills garderobsfrälsaren skola ge oss syndernas förlåtelse och en bättre planerad hall gör vi vårt bästa. Vi gör vårt så kallade hallryck en gång i veckan och däremellan ser det ut som Beirut. 1983.

Och förlåt igen, detta var verkligen ingen kul start. Men efter att ha tittat runt på alla bidrag inser jag att Fabriken fullständigt blomstrar av inspiration. Så det kanske inte var så farligt. Ändå. 

Hej vad det går





Så i går gick alltså startskottet. PANG! Du fokuserar vi. Dop. Checklista. Fix och trix. Pyssel och piff.

"Ska vi pyssla, mamma? Jaa, jippie!" (någon är onekligen taggad)

Obligatoriska flaggor - check. Småflaggor till bakverken - check. Montering av tårtfat - check.

Tårtfatet i papp kommer från TGR och (håll i er!) kostade 30 kr (en av alla saker i min stora fyndpåse därfrån). De små glasen i plast från ICA ska jag fylla med pannacotta, men de såg för tråkiga ut! Lite facelift med washi och tvinnat bomullsband gjorde susen.

"Ska vi pyssla idag med, mamma?" frågade Ester vid frukostbordet.
"Ja, min älskling, det kan du ge dig på!"

onsdagen den 12:e september 2012

It's all about being friendly


KappAhl fortsätter att göra fantastiska grejer och den här gången är det inte bara Newbie som jag lovordar. Nya kollektionen It's all about being friendly finns för baby, barn och dam. Och den är fin, inte bara på bilderna, även i verkligheten. Främst är jag inne på barnkollektionen och visst liknar den Mini Rodinis kollektion Pandas (i synnerhet mössan) fasligt mycket men, jag gillar ändå. Storgillar!

För handen på hjärtat, vilka kedjor inspireras inte av stora modehus, duktiga illustratörer och briljanta idéer?



Mössan är redan inhandlad och jag ångrar redan att jag inte köpte fler. Bodysuiten står näst på önskelistan och klänningen, till storasyster. Så hatten av för bra miljötänk, en snygg kollektion och barnkläder i ekologisk bomull. Enda lilla oron är att dessa plagg rekommenderas 40 grader i tvättmaskin (för där lär de hamna) - hoppla säger jag till vita barnkläder med bärfläckar och köttfärssås!


Barnkläderna hittar du här

Santiago Huckleberry


Åtgången av ljus är enorm. För mitt ljusförråd har den här den här sommaren vara rena rama backaffären. På sommaren brukar jag knappt elda, vi sitter ute och nöjer oss med ett å annat myggljus, lampor och kanske några enstaka blockljus i lyktorna, men inte den här sommaren. Nope, de flesta sena middagarna har vi suttit inne och filmkvällar med tända ljus hör inte längre höstkvällarna till - nejdå, vi spenderar regniga sommarkvällar i tv-soffan med bästa dvd-boxen och fullt med tända ljus. 


Därför är jag extra glad för mitt stora Voluspa Santiago Huckleberry för det tar liksom inte slut. Vi eldar en stund, släcker och njuter. Och snyggt är det, sen doftar det lagom mycket.

Men nu är åtgången som sagt, enorm och på önskelistan finns det många nya dofter. Jag har köpt två nyheter (för mig) från Yankee Candle som jag lovar att visa när jag provat. Vilka är era doftfavoriter i hemmet?

Psst! I morgon är det första torsdagstemat, nämligen tema Hall - i Fabriken.